Politieke Economie – Bas Jacobs

Waarom gaat het niet over de echte economie?

with 2 comments

Vandaag kwam ik niet goed aan werken toe. Heb talloze journalisten aan de lijn gehad die allemaal maar één vraag hadden: moeten we nu bezuinigen om onder de 3 procent tekortgrens te blijven? Gek word ik ervan.

Ik ga nu niet wéér uitleggen waarom bezuinigen of lastenverzwaren niet verstandig is. Zie bijvoorbeeld hier of hier in De Volkskrant afgelopen zaterdag. De afgelopen jaren heb ik keer op keer op keer gewezen op de gevaren van al te harde ingrepen, maar kennelijk krijgt men er nog steeds niet genoeg van. Door de 3-procenttekortgrens tot ultieme graadmeter van de Nederlandse economie te maken, wordt een misleidend beeld gecreëerd van de economische werkelijkheid.

Lees verder op ESB Blog

Written by basjacobs

27 februari 2013 bij 00:17

Geplaatst in Uncategorized

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Beste Bas, ik ben blij dat je als onafhankelijke wetenschapper je niet door politieke achtergronden en voorkeuren laat beïnvloeden zoals bijna alle z.g. hoogleraren economie (whatever) die voortdurend de pers en scherm publiciteit zoeken.
  Met vakgroeten,
  Drs. Hans van Meijgaard, Erasmus Universiteit.

  Drs. Hans van Meijgaard.

  28 februari 2013 at 09:13

 2. Geachte heer Jacobs.

  Dank voor uw interview, en uitéénzetting bij BuitenhofTV, 31 maart 2013; “waar het economisch en politiek in Nederland vermoeid is”. Helder, kraakhelder, met passie en een vleugje retoriek. Een genoegen om het te mogen volgen.

  Maar, bent u het niet met mij eens dat de grootste geesten niet in de politiek te vinden zijn? Dit is geen demagogie maar een observatie die ik deel met Plato en Nietsche.

  Parmantig en opportunistisch je verhouden tot niet urgente aspecten van, in dit geval de huidige economsche ordening, is een wezenskenmerk van de politiek. Alles voor de macht.

  Op grote schaal, zelfs op beschamende wijze, ontrolt zich een forse economische ontwikkeling, terecht een recessie. Het zal een depressie worden indien de politiek niet in staat is tot werkelijk ‘outside the box’ te denken en te handelen.

  Heeft de historie niet bewezen dat al het heil niet van de zittende machthebbers verlangd moet worden?

  Angst is wat nu regeert. Zo mogelijk de angst om werkelijk baanbrekende beslissingen te nemen. Beslissingen op basis van epistomologische en empirisch verkregen inzichten.

  Het is de tijd van Colijn, die weer toeslaat. En dat stemt zeer droevig. Zeer droevig.

  Mvg.

  Een bezorgde burger.

  chris

  31 maart 2013 at 12:10


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: