Politieke Economie – Bas Jacobs

Heisa over zorgpremies en de afruil tussen doelmatigheid en rechtvaardigheid

with 4 comments

Vandaag is er een hele heisa ontstaan in de media over de zorgpremies die inkomensafhankelijk worden. De hoge inkomens worden daardoor fors geraakt. Zie het Financieele Dagblad de NOS, De Volkskrant, het NRC, enzovoorts.

Doordat de belastingen progressiever worden loont het minder om hard te werken. De werkgelegenheid daalt volgens de CPB-doorrekeningen door de inkomensafhankelijke zorgpremies structureel met 1-2 procent, zie de doorrekening van het CPB p.17.

Op een beroepsbevolking van 7,4 mln zijn dat ongeveeer 74.000-148.000 mensen oftewel ca. 67.000-134.000 arbeidsjaren op 6,7 mln arbeidsjaren, zie ook CPB.

Economen spreken daarom van de afruil tussen doelmatigheid en rechtvaardigheid. Door hoge inkomens inkomensafhankelijke zorgpremies te laten betalen, daalt de werkgelegenheid met, zeg, 100.000 mensen. Is dat erg? Dat hangt af van hoe belangrijk de gelijkere verdeling van inkomens wordt gevonden. Daar kunnen economen niets zinnigs over zeggen. Dat is aan de politiek.

Hoed u daarom voor economen die zeggen dat inkomensafhankelijke zorgpremies an sich slecht zijn. Dat is een normatieve uitspraak, die niet veel met economie vandoen heeft, maar des te meer met de politieke kleur van de betreffende econoom.

Overigens kan een heel debat worden gevoerd of inkomenspolitiek wel via de zorgpremies moet geschieden in plaats van via het progressieve belastingstelsel. Ik denk dat via het belastingstelsel meestal beter is. Door zorg te subsidiëren verstoort de overheid de consumptiebeslissing waardoor welvaartsverliezen ontstaan. Bovendien is er geen evidente aanwijzing dat zorgconsumptie arbeidsaanbod aanmoedigt. Door zorg te subsidiëren nemen de verstoringen van de belasting op arbeid dus ook niet af. Er is geen reden aan te nemen dat met de progressieve heffing op arbeid niet dezelfde herverdeling kan worden georganiseerd.

Ik had daarom de zorgtoeslag niet vervangen door inkomensafhankelijke premies, maar de zorgtoeslag samen met de huurtoeslag en de kindertoeslag samengevoegd in één, uitkeerbare, heffingskorting op basis van inkomen, huishoudsamenstelling, partnerinkomen en kindertal (en eventueel vermogen). Maar dat terzijde.

Update: Ik had in een eerdere versie van deze blog het totale werkgelegenheidseffect van Rutte-II van 0,3 procent genomen, omdat het CPB schreef op p.14 dat de belangrijkste oorzaak van de verslechtering de inkomensafhankelijke zorgpremies zijn. Maar het CPB bleek ook cijfers te hebben van het werkgelegenheidseffect van de zorgpremies alleen.

Advertenties

Written by basjacobs

31 oktober 2012 bij 15:03

Geplaatst in Uncategorized

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Toen het Maximale inkomen voor de premie zorgverzekeringswet vorig jaar met 17.000euro werd verhoogd zweeg iedereen. Dat raakte de betrokken economen en journalisten in loondienst niet. Gepensioneerden en zelfstandigen betaalden het gelag.Modaal gezin met een inkomen gaat er behoorlijk op vooruit. De reacties van “onafhankelijke” journalisten zijn waarschijnlijk gebaseerd op hun eigen inkomenspositie.

  Jaap van Peperstraten

  31 oktober 2012 at 15:26

 2. Maar waarom denk je dat het via de IB beter is?

  Nick van der Burg

  31 oktober 2012 at 15:51

 3. Ach wat een kleinzerig gepiep weer. In vergelijk met het buitenland (bijv. Duitsland) zijn de ziektekostenpremies erg laag. Als ziekenfondsverzekerde betaal je 15% van je inkomen (waarvan dan de helft door de werkgever wordt betaald) en als particulier verzekerde ben je als alleenstaande ook al snel meer dan €400 per maand kwijt.

  Streep t maar weg tegen die decennialang opgestreken hypotheekrente-aftrek.

  Tom

  31 oktober 2012 at 17:10

 4. […] grotendeels vast, zoals mijn collegahoogleraar Jaap Abbring terecht opmerkte in een reactie op mijn eerdere blog. Als de overheid de zorg vastzet op een niveau dat hoger ligt dan huishoudens zelf zouden willen, […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: