Politieke Economie – Bas Jacobs

Knot en statistiek

leave a comment »

Zaterdag staan er twee stukken in De Volkskrant en het FD waarin Klaas Knot, de president van de Nederlandse Bank, zich uitspreekt over de nieuwste IMF cijfers voor de wereldeconomie. Het IMF wijst er onder aanvoering van hoofdeconoom Blanchard op dat de multipliers groter zijn dan normaal. En dat er – alleen als het mogelijk is en landen nog toegang hebben tot de kapitaalmarkten – minder snel bezuinigd moet worden, maar dat vooral hervormingen moeten worden doorgevoerd die het groeipotentieel verhogen.

Klaas Knot: ‘Dit is gebaseerd op een van de magerste regressielijntjes die ik in mijn academische carrière heb gezien’. Hiermee serveert hij het onderzoek van het IMF met een scherts af.

Knot heeft best een punt. Cross-country regressies zijn meestal zeer onbetrouwbaar. Maar hij weet heel goed, of althans, hij zou dat moeten weten, dat de laatste jaren veel empirisch onderzoek is gedaan dat multipliers na een financiële meltdown groter zijn dan in een normale recessie. Het CPB refereerde daar al aan op. p.17,18,49 in de MEV, zie hier. Het IMF heeft daar zelf onderzoek naar gedaan, zie hier. De American Economic Journal had vorig jaar een heel issue over effecten van begrotingspolitiek, zie hier. Om maar een paar voorbeelden te geven. En dat is precies wat het IMF heeft betoogd.

Written by basjacobs

14 oktober 2012 bij 10:28

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: