Politieke Economie – Bas Jacobs

CDA en de eurocrisis: ….. helemaal niets dus

with 5 comments

Ik dacht na het lezen van het verkiezingsprogramma van de VVD, zie vorige blog, het kan niet erger. Totdat ik bij het CDA aanbelandde. Het kan wel!

Er staan, jawel, maar liefst twee alinea’s in het CDA verkiezingsprogramma over de eurocrisis, zelfs een minder dan de VVD. En zo mogelijk nog inhoudslozer. Zie beneden de volledige teksten, die voornamelijk uit holle frasen bestaan.

Ook het CDA belooft de kiezers zaken die allang bestaan: strenge begrotingsregels die we al hebben afgesproken (inclusief sancties) net als de begrotingscommissaris. Het CDA wil vermoedelijk niet dat de ECB ingrijpt op de obligatiemarkten, maar dan ben ik hun programma (‘behouden onafhankelijke centrale bank’) wel heel vrij aan het interpreteren; het staat er namelijk niet. Het enige, kleine lichtpuntje is dat het CDA Europees bankentoezicht wil. Zeer aan te bevelen, inderdaad, maar lang niet genoeg.

Dus is mijn conclusie dat ook het CDA verkiezingsprogramma niet te verenigen is met het voortbestaan van de euro.

Doordat het niets zegt, voorkomt het CDA een economische flater zoals bij de VVD, maar ik weet niet wat erger is: niet zeggen wat je vindt uit angst voor de kiezer, of wel zeggen wat je vindt, ook al is dat onnozel.

In de eurocrisis gaat het om vele, vele miljarden aan belastinggeld. Als ik CDA stemmer zou zijn, zou ik willen weten hoe het CDA hiermee wil omgaan. Maar helaas. Ook het CDA draait haar haar kiezers een rad voor ogen. Het is godgeklaagd.

 

CDA verkiezingsprogramma eurocrisis

“Het aanvankelijke optimisme over de Europese eenwording en de euro is verbleekt door de zorgen over de kwetsbaarheid van de Europese samenwerking. Strenge maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat we ooit nog zo diep moeten gaan. Maar wij geloven dat er geen toekomst is zonder Europa. Juist omdat de zorgen van Nederlanders ons ter harte gaan, willen we meewerken aan een democratisch Europa dat bijdraagt aan stabiliteit en welvaart, werk en inkomen.

De Economische- en Monetaire Unie moet worden voltooid om een stabiele eurozone te krijgen. Aanpak van de economische crisis vergt sterkere coördinatie en integratie op Europees niveau, te verankeren in Europese verdragen:

 • forse versterking van de begrotingsdiscipline, inclusief het handhaven van sancties;
 • handhaving van de Europese begrotingscommissaris;
 • het behouden van een sterke onafhankelijke Europese Centrale Bank,
 • beter Europees toezicht op het bankwezen en de financiële markten;
 • een actief beleid om te komen tot sterkere concurrentiekracht van economisch zwakke EU-landen.”
Advertenties

Written by basjacobs

3 augustus 2012 bij 15:29

Geplaatst in Uncategorized

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Als men in Z-Europa prestige bouwwerken en vliegvelden bouwt die mijarden kosten en waarvan inmiddels een gebouw dat 1,2 miljard euro heeft gekost slechts 2 weken per jaar wordt gebruikt, terwijl het vliegveld inmiddels door gebrek aan belangstelling bij airliners is gesloten, dan getuigt dat van een mentaliteit die niet vatbaar is voor zaken die het CDA coordinatie en integratie op Europees niveau noemt. Gelukkig wordt Nederland meer en meer wakker en gaat men afstand nemen van dit soort roekeloze verspillers

  Ap Hamerpagt

  4 augustus 2012 at 06:30

 2. Als het niet in- en intreurig was zou je er de slappe lach van kunnen krijgen. Dit moet nou de nederlandse elite voorstellen: politici die geen idee hebben van wat er aan de hand is en zich uitputten in plannetjes om de huidige crisis terugwerkend te voorkomen. Geen woord over het oplossen van de huidige problemen. ‘ we rule this country’ jaja. Het CDA heeft zichzelf volkomen overbodig gemaakt.

  Tom

  6 augustus 2012 at 08:33

 3. “willen we meewerken aan een democratisch Europa dat bijdraagt aan stabiliteit en welvaart, werk en inkomen.”

  Welke partij heeft de Nederlandse grondwet door het verdrag van Lissabon vervangen ?
  Was het niet de NEP-democraat en landverrader Balkenende die de mening van 70% van de Nederlanders aan zijn laars lapte ?

  Het is een hele geruststelling het einde van het CDA, als de PVDA en VVD mede te mogen maken.

  sirik

  8 augustus 2012 at 16:57

 4. Mooi dat de inhoudsloosheid van verkiezingsprogramma’s nogmaals duidelijk gemaakt wordt. Maar of dat aan de hand van de Euro en verdere uitbouw van de EU moet is de vraag. Het in leven roepen van de draak die EU heet laat ons nu al zien dat deze zich tegen de individuele ontplooiing van kleine gemeenschappen richt. Mijn vraag bij elk verkiezingsprogramma zou zijn Hoe luistert de partij naar de kleinste bouwstenen van de gemeenschap en hoe wordt eigen initiatief ervan gestimuleerd. Dat kan leiden tot een nieuwe economie, waarin we respectvol met elkaar omgaan en waarin niemand wordt gedegradeerd tot producent, consument, kiezer of burger, maar waar ieders kwaliteiten de ruimte krijgen.
  Met andere woorden: Bas doe nuttiger dingen, want dit konden we al weten. Laat weten hoe we naar een economie van het delen kunnen komen. Dat zou vernieuwend zijn!

  Bert Robbe (@bertrobbe)

  14 augustus 2012 at 16:00

 5. Beste Bas,
  Teleurstellend allemaal. Is er een programma wat volgens jou wel beter een duidelijke agenda presenteert om uit de eurocrisis te komen?

  Mathijs Zuring

  20 augustus 2012 at 20:08


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: