Politieke Economie – Bas Jacobs

Waarom is de Nederlandse rente zo laag? Omdat marsmannetjes geen veilige staatsobligaties uitgeven

leave a comment »

Politici, met name van VVD- en CDA-huize, kloppen zichzelf op de borst dat de lage Nederlandse rente het gevolg is van het gevoerde begrotingsbeleid. De Nederlandse 10-jaarsrente staat inmiddels op een historisch dieptepunt van 1.6 procent.

De lage rente heeft weinig te maken met het Nederlandse begrotingsbeleid – wel iets, maar niet veel. Het heeft vooral te maken met de crisis in de rest van Europa. Het geld stroomt met grote vaart de periferie uit en de kern in. Dus gaat de rente bij ons omlaag en in de periferie omhoog. Onze lage rente komt doordat er een banken- en obligatiecrisis in de periferie woedt. Dat is niet iets om je mee op de borst te kloppen.

Spaarders, financiële instellingen en beleggers kunnen zich nu niet massaal uit de periferie terugtrekken zonder dat dit bijna al hun rendement opsoepeert. Er bestaan namelijk geen marsmannetjes die veilige obligaties uitgeven zodat de vraagoverschotten op de wereld verdwijnen.

Dit is vergelijkbaar met het probleem dat niet alle landen zich tegelijkertijd uit de economische problemen kunnen exporteren, zonder dat dit leidt tot een recessie. Er bestaan namelijk ook geen marsmannetjes die de exportoverschotten van de wereld kunnen opkopen.

Advertenties

Written by basjacobs

5 juni 2012 bij 19:10

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: