Politieke Economie – Bas Jacobs

Begrotingsevenwicht in wet vastleggen onverstandig

with 6 comments

Vanavond gaf Sarkozy een speech. Hij wil in de wet van landen laten vastleggen dat ze hun begroting in evenwicht moeten hebben.

In de Eurozone hebben landen de controle over de monetaire politiek opgegeven aan de ECB. Daarnaast is er geen Federaal Europa dat begrotingspolitiek namens de Eurozone kan voeren of asymmetrische schokken in delen van de Eurozone kan opvangen met fiscale transfers.

Als Eurolanden nu ook hun begrotingspolitiek als instrument voor macro-economische politiek opgeven, hebben ze geen instrumenten meer om zelfstandig macro-economisch beleid te voeren. Vastleggen van begrotingsevenwicht in de wet lijkt mij daarom een onzalig idee.

Written by basjacobs

1 december 2011 bij 23:50

Geplaatst in Uncategorized

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Die afspraak voor de zogenoemde gulden regel hebben de regeringsleiders van de eurozone al eerder dit jaar gemaakt. Dus Sarkozy zei niets nieuws. Nederland gaat het niet in de Grondwet vastleggen maar gaat het verankeren in de zogenoemde Houdbaarheid Overheidsfinanciën.
  Dit is allemaal niet zo vreemd. Al in het stabiliteits- en groeipact hebben de eurolanden vastgelegd dat ze zich houden aan de begrotingsregels van 3% begrotingstekort en 60% staatsschuld. Maar die afspraak is zoals bekend systematisch geschonden. Vandaar dat de regeringsleiders zichzelf en hun opvolgers nu willen verplichten om zich er ook echt aan te houden.

  Carla Joosten

  1 december 2011 at 23:58

 2. “Als Eurolanden nu ook hun begrotingspolitiek als instrument voor macro-economische politiek opgeven, hebben ze geen instrumenten meer om zelfstandig macro-economisch beleid te voeren.”

  Maar de eurofielen stonden toch te juichen bij de gedachte van de verenigde staten van Europa ? We hebben één grondwet, hebben onze zeggenschap over onze landsgrenzen uit handen gegeven, verlangen naar één buitenlandse politiek en naar één defensie ?

  Het is van het zelfde liedje. Bij vrijwel elk probleem of crisis, veroorzaakt door de staat of niet, grijpt de politiek naar meer macht, minder vrijheid voor de burger ( of lagere overheden).
  Het verlangen om een EU-“minister van Budget’ te installeren, om zo de honger naar meer informatie te stillen, is onnodig en onzinnig.
  Volgens oud-minister Hogervorst van financien was men op de hoogte van de Italiaanse bugetaire problemen al ruim vóór de euro introductie. Dus info voldoende. Alleen onder politieke druk dat de EU een verplicht succes nummer moet zijn is italie erbij gehaald. Tja, en als je Italie toelaat waarom Griekenland geweigerd ?
  Mijnheer Hogervorst heeft inmiddels een prachtbaan in het buitenland en eindelijk de moed gehad om, veel te laat en achteraf, het Nederlandse volk in te lichten wat haar te wachten stond.
  Een moedig man en een waar democraat.

  sirik

  3 december 2011 at 13:18

 3. Een dom plan. Allereerst hebbem de zuidelijke eurolanden zich tot in de oren in de schulden gestoken om de spulletjes van de noordelijke landen te kunnen kopen (vonden we allemaal prima), nu moeten ze “voor straf” hun begrotingstekort naar nul reduceren en ook nog hun macro economisch beleid uit handen geven.

  Fons

  3 december 2011 at 18:34

 4. @ Sirik

  Hoogervoorst stond erbij en keek ernaar.

  Hij stemde in, omdat hij niet het kabinet wilde laten vallen. Zijn neus was niet langer dan de eerstvolgende verkiezingen en geeft aan dat hij zijn plekje in de Tweede Kamer belangrijker vond dan de enorme financiele en sociale crisis waar we nu inzitten.

  Hoogervorst: is zo iemand die als het eerste het zinkend schip verlaten wil. Totaal niet moedig en een huichelaar. In tijden van oorlog in ieder geval niet iemand waarop ik zou vertrouwen.

  private eye

  8 december 2011 at 01:53

  • Hogervorst is een product van een (partij)cultuur. De man staat niet alleen, maar heeft helaas geestverwanten.
   Selectie van ‘toptalenten’ in de politieke partijen is volgens de partijlijnen en partijbelangen. Opdracht om als opvolger te slagen, is de hielen te likken van de voorganger. De selectie levert dus niet-zelfstandig denkende nobrainers op en dus, in dit klimaat waarin in Wilders de zweep hanteert, niet bijster intelligente ‘leiders’ op.
   Kortom. CDA, VVD, PvdA gaan hun ondergang tegemoet, niet alleen vanwege verraad aan hun idealen, niet omdat zij de kiezer of het maatschappelijk belang niet dienen, maar zeker aan een schromelijk gebrek aan intelligente personen met een eigen visie. ( en moed).
   Hogervorst is een lafaard en onverantwoordelijk. Hij had toenertijd af moeten treden en het nederlandse publiek, de belastingbetaler, het volk, die op een volkspartij denken te stemmen, moeten inlichten.
   Helaas de lafaard is beloond met een prachtige baan in U.K. en is niet de enige die onmachtig en onvolgroeid is.

   sirik

   22 december 2011 at 22:47

 5. En dit is nog maar het begin van de Europese bemoeienis. Wie een kijkje wil hebben wat ons aan bemoeizucht te wachten staat,en dat nog van de vorige top, moet hier het dashboard maar eens nalezen:

  http://tinyurl.com/btxk7jq

  cor mol

  12 december 2011 at 14:47


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: