Politieke Economie – Bas Jacobs

The big short van Wilders

with 7 comments

Wilders is niet de belangrijkste reden dat de Eurozone in de problemen zit, of zelfs uit elkaar kan klappen. Ook niet de andere populistische partijen die overal in Europa oprukken. Hoewel ik het zeer oneens ben met hun destructieve anti-Europa koers, ligt de werkelijke oorzaak van de eurocrisis bij de middenpartijen.

De middenpartijen – in vrijwel alle Eurolanden – steken hun nek niet uit voor het europroject en varen een semi-eurosceptische koers. De middenpartijen zijn de grootste angsthazen in de eurocrisis. Zij zijn te bang voor de toorn van het eurosceptische electoraat en durven daarom niet de maatregelen te nemen die essentieel zijn voor de redding van de euro.

(Noord-Europeanen moeten meebetalen aan schuldkwijtschelding voor failliete landen en banken. Daarnaast moeten ze garant staan voor niet-failliete landen en banken in Zuid-Europa die in liquiditeitsproblemen zitten. Zuid-Europese landen moeten in ruil daarvoor structurele hervormingen doorvoeren en economieën en begrotingen op orde brengen. In heel Europa moeten banken worden gesaneerd en geherkapitaliseerd. Maar dat terzijde.)

Op politici van de middenpartijen in alle eurolanden rust daarom een enorme verantwoordelijkheid. Ze moeten de kiezer eindelijk de waarheid gaan vertellen dat oplossing van de eurocrisis pijn gaat doen. Maar omdat de politici van de Europese middenpartijen de pijn niet willen nemen, zijn zij de grootste aanstichters van de overslaande brand die in de eurozone woedt.

Door voortdurend maatregelen voor te stellen die steeds te weinig zijn en altijd veel te laat komen, drijven onze politici de financiële markten tot uitzinnige laagten. Door het ontbreken van een volledig politiek commitment aan instandhouding van de eurozone slaan beleggers op hol, omdat ze bang zijn hun geld kwijt te raken. Er is een self-fulfilling prophecy gaande op de financiële markten die de eurozone naar de rand van de economische afgrond kan drijven.

Alleen een totaal commitment van de dragende politieke partijen, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten, kan een gestage implosie van de euro voorkomen. De paradox is dat, hoe meer de Europese belastingbetalers garant staan voor de eurozone, hoe minder het ze gaat kosten.  In dat geval blijft de schade van de Eurocrisis zeer beperkt (maar niet nul), en alleen dan wordt de wind uit de zeilen genomen van de populistische partijen.

De populistische partijen doen nu op de politieke markt precies hetzelfde wat hedgefondsen doen op de markt voor staatsobligaties: gokken dat het Europroject faalt en dat landen omvallen. George Soros heeft begin jaren 90 een fortuin vergaard door tegen het Britse pond te speculeren. De Sorossen van nu speculeren op het faillissement van de GIIPS-landen. Zolang de politieke wil van de eurolanden ontbreekt om de paniek op de financiële markten weg te nemen (via de ECB of een bazooka van een noodfonds) , kunnen hedgefondsen gratis blijven schieten, landen naar een faillissement speculeren en daarmee enorme bedragen verdienen.

Wilders is de slimste politicus van allemaal. Hij gaat short op de politieke markt. De oorzaak dat de populisten electoraal winnen is namelijk dezelfde als dat hedgefondsen geld winnen: een gebrek aan geloofwaardigheid van de middenpartijen om de euro echt te willen redden. Een geloofwaardig commitment van de middenpartijen aan de euro is de politieke fundering voor de eurozone. Hoe gebrekkiger het commitment, hoe groter de economische puinhoop die zal ontstaan, en hoe groter het politieke gewin van Wilders zal zijn.

Voor de financiële markten geldt: ook al hebben ze geen gelijk, gelijk krijgen ze altijd. Dat geldt ook voor de politieke markt. Ook al heeft Wilders nu nog ongelijk dat het opbreken van de Euro het beste is voor Nederland, gelijk krijgt hij altijd zolang de middenpartijen maar blijven doormodderen. Als we maar lang genoeg blijven wachten met maatregelen, worden de torenhoge kosten van het opbreken van de euro vanzelf kleiner dan de kosten van het redden van de euro. Wilders loopt dan onvermijdelijk politiek binnen.

Net als het gedrag van de hedgefondsen zou deze politieke tactiek – short gaan op het politieke midden – verwerpelijk gevonden kunnen worden. Maar, morele verontwaardiging mist de kern van de zaak: het succes van zowel Wilders als de hedgefondsen is te danken aan de verlamming van de middenpartijen. Het uitblijven van hun volledige commitment aan de euro kan tot een ware slachting leiden op het eigen, politieke middenveld. Dat zien we nu al aan de opiniepeilingen. Maar het zal nog veel erger worden als het echt mis zou gaan met de eurozone.

Politici van de middenpartijen zullen dan verantwoordelijk worden gehouden voor een diepe recessie in Noord-Europa en een depressie in Zuid-Europa, waardoor miljoenen Europeanen hun baan verliezen en vele duizenden bedrijven over de kop gaan. Door stelselmatig uitblijven van voldoende maatregelen zal een Europawijde bankencrisis ontstaan, waardoor spaarders en pensioenfondsen veel geld kwijtraken en bedrijfsleningen en hypotheken niet goed meer te krijgen zijn. Huizenmarkten gaan in heel Europa onderuit. En door aanhoudende, halfzachte maatregelen verwijnen bakken met geld in de zakken van hedgefondsen.

Ik blijf daarom hopen – misschien tegen beter weten in – dat onze strompelende politici toch nog de oplossing van de Eurocrisis weten te vinden. Maar de tijd daarvoor vervliegt in rap tempo.

Written by basjacobs

23 november 2011 bij 00:23

Geplaatst in Uncategorized

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik zou toch gaarne willen weten wat men nu onder ‘populisme’ verstaat.
  Is een synoniem voor ‘volksverlakkerij’ of is het in de betekenis van ‘populair’,veelvuldig, goedliggend bij breed publiek ?
  Ik vrees dat het hiergebruikte ‘populisme’ als munitie voor een scheldkannonade is bedoeld, maar ik ben benieuwd.
  Wat zijn ‘middenpartijen’. CDA, PVDA, VVD ? Het enige wat deze drie partijen verbindt, is dat zij langjarig,vanaf de tweede wereldoorlog, deel van de macht zijn. Wat zijn de verschillen ? Ze zijn allen ecologisch, sociaal bewogen en voor de democratie. Al decennia pleiten zij voor een betere wereld, meer veiligheid, minder belasting, minder milieu-verontreiniging,beter zorg, etcetera, etc. maar hebben niets gepresteerd.

  “George Soros heeft begin jaren 90 een fortuin vergaard door tegen het Britse pond te speculeren. De Sorossen van nu speculeren op het faillissement van de GIIPS-landen. Zolang de politieke wil van de eurolanden ontbreekt om de paniek op de financiële markten weg te nemen (via de ECB of een bazooka van een noodfonds) , kunnen hedgefondsen gratis blijven schieten, landen naar een faillissement speculeren en daarmee enorme bedragen verdienen.”

  Dat klinkt ernstig ? Worden partijen gedwongen tegen een te lage prijs te verkopen aan hedgefunds ?
  Worden partijen gedwongen tegen een te hoge prijs te kopen van hedgefunds ?
  Indien ja, dan heeft Jacobs gelijk. In het andere geval vrees ik dat prijsvorming nog altijd in vrijheid geschiedt en gedreven wordt door Vraag en Aanbod. Of ik ben niet snik.
  Soros heeft toenertijd de wet niet overtreden, een gat in de markt gezien en daar met inzet van eigen vermogen een kapitaal vergaard. De V.K. had ook anders kunnen doen dan domweg politieke doelstellingen via economie te bereiken. De Britse regering had toenertijd een opvatting van de realiteit en zo had Soros er ook een.

  “Een geloofwaardig commitment van de middenpartijen aan de euro is de politieke fundering voor de eurozone. Hoe gebrekkiger het commitment, hoe groter de economische puinhoop die zal ontstaan, en hoe groter het politieke gewin van Wilders zal zijn..”

  Constateren we dan dat Wilders partij geen ‘one issue’ partij meer is ? En. Jacobs doet hier, naar eigen zeggen, een gouden tip van de hand. Doe als Wilders indien men een groot aantal zetels behalen wil, of sterf in schoonheid. CDA was 50, nu 10; Pvda was 50, is nu 15; VVD was 15, is nu 30; PVV was 0, nu 25.

  Of men schort parlementaire verkiezingen op.

  sirik

  23 november 2011 at 09:40

  • Goede tekst Sirik. Kritiek op de gebrekkige grondslagen van de EU-EMU wordt altijd “geframed” als ( dom, nationalistisch ) “populisme” en is nog steeds taboe. Ook Bas Jacobs doet mee aan framing.
   Het politieke en bancaire establishment in de EU heeft dermate gefaald, dat het anti-establishment ( “de populisten” ) wel gelijk zullen hebben en krijgen volgens de “short gaan theorie” van Jacobs.
   De Britten zijn behoorlijk kritisch op het politieke project EU en wantrouwden de grondslagen van de EUro.
   Zijn alle Britten populisten, of beheren ze hun nationale belangen en verworvenheden net wat zorgvuldiger?

   Hugo Freutel (@sneltekenaars)

   24 november 2011 at 21:21

 2. “…Door stelselmatig uitblijven van voldoende maatregelen zal een Europawijde bankencrisis ontstaan, waardoor spaarders en pensioenfondsen veel geld kwijtraken en ….”

  Spaarders, (bedrijfs)pensioenfondsen, maar ook: reserves van provinciale en gemeentelijke overheden zijn geen reserves meer ,maar het teveel afgedwongen belastinggeld is geinvesteerd onder leiding van (politieke) bestuurders in Griekse, Spaanse,…, deposito’s of andere rommelproducten. Geinvesteerd betekent gespeculeerd, want men was op een voordeeltje uit. Het bijkomend risico is natuurlijk voor de belastingbetaler die niet op de hoogte gehouden werd. Dat politiek en bestuurlijk nederland corrupt is en met uw belastinggeld SPECULEERT, daar kun je Wilders niet de schuld van geven.
  Voor de spaarders, particuliere pensioenfondsen of andere ouderdomsvoorzieningen, banken, verzekeraars…. geldt in het vervolg weest voorzichtig met uw toekomstige investeringsbeslissingen en “Eigen schuld, dikke bult”. Bij elk hoog redement hoort een hoog risico, want voor niets gaat de zon op.

  Wilders moet nog altijd beveilgd worden, anders gaat hij eraan !
  Deze tucht geldt niet voor alle andere politici.

  sirik

  24 november 2011 at 10:39

 3. “Wilders is de slimste politicus van allemaal. Hij gaat short op de politieke markt. De oorzaak dat de populisten electoraal winnen is namelijk dezelfde als dat hedgefondsen geld winnen: een gebrek aan geloofwaardigheid van de middenpartijen om de euro echt te willen redden. Een geloofwaardig commitment van de middenpartijen aan de euro is de politieke fundering voor de eurozone. Hoe gebrekkiger het commitment, hoe groter de economische puinhoop die zal ontstaan, en hoe groter het politieke gewin van Wilders zal zijn.

  “….aldus Bas Jacobs
  Bron https://basjacobs.wordpress.com/2011/11/23/the-big-short-van-wilders/

  Leuke vergelijking met financiële krachttermen.
  Ik vind dat Jacobs iets te gemakkelijk over de structurele bouwfouten van de EU, dominorisico’s van ongeziene bankschulden en democratische bevoegdheden van politici heen stapt.
  Duitsland blijft bang voor inflatie en de besmetting van de ECB met politieke taken. De financiële schulden zijn veel harder gegroeid, dan de economische groei van lidstaten rechtvaardigt.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europaeische-zentralbank-der-letzte-glaeubiger-11534120.html

  EUro PAY DAY! Lesje democratie voor politici ( en Bas Jacobs ) door UK EP parlementslid Nigel Farage. ( UK Independece Party leader )
  Video, 2 minuten: http://www.youtube.com/watch?v=pzGnivNGGWs&feature=share

  Hugo Freutel (@sneltekenaars)

  24 november 2011 at 20:32

 4. “…..Wilders is de slimste politicus van allemaal. Hij gaat short op de politieke markt. De oorzaak dat de populisten electoraal winnen is namelijk dezelfde als dat hedgefondsen geld winnen: een gebrek aan geloofwaardigheid van de middenpartijen om de euro echt te willen redden. Een geloofwaardig commitment van de middenpartijen aan de euro is de politieke fundering voor de eurozone. Hoe gebrekkiger het commitment, hoe groter de economische puinhoop die zal ontstaan, en hoe groter het politieke gewin van Wilders zal zijn.

  “….aldus Bas Jacobs

  Leuke vergelijking met financiële krachttermen.
  Ik vind dat Jacobs iets te gemakkelijk over de structurele bouwfouten van de EMU, de dominorisico’s van ongeziene bankschulden en de democratische bevoegdheden van politici heen stapt.
  Duitsland blijft bang voor inflatie en de besmetting van de ECB met politieke taken. De financiële schulden zijn veel harder gegroeid, dan de economische groei van lidstaten rechtvaardigt.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europaeische-zentralbank-der-letzte-glaeubiger-11534120.html

  EUro PAY DAY! Lesje democratie voor politici ( en Bas Jacobs ) door UK EP parlementslid Nigel Farage. ( UK Independece Party leader )
  Video, 2 minuten: http://www.youtube.com/watch?v=pzGnivNGGWs&feature=share

  correctie/ aanvulling

  Hugo Freutel (@sneltekenaars)

  24 november 2011 at 20:47

 5. Nog een update de ECB blijft zo hard als Duitsland besluit, geen EURO bonds!

  Dreiertreffen in Straßburg Gemeinsam gegen Eurobonds

  24.11.2011 · Italiens Ministerpräsident Monti und Frankreichs Präsident Sarkozy pflichten beim Dreiertreffen in Straßburg der Kanzlerin bei. Die Deutsche gibt dort den Ton an: „Eurobonds wären das falsche Zeichen“.
  Frankfurter Allgemeine Zeitung http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/dreiertreffen-in-strassburg-gemeinsam-gegen-eurobonds-11539854.html

  Hugo Freutel (@sneltekenaars)

  24 november 2011 at 21:57

 6. Siris: “Worden partijen gedwongen tegen een te hoge prijs te kopen van hedgefunds ?
  Indien ja, dan heeft Jacobs gelijk. In het andere geval vrees ik dat prijsvorming nog altijd in vrijheid geschiedt en gedreven wordt door Vraag en Aanbod. Of ik ben niet snik.”

  @siris: ik denk dat u dat heel goed ziet. Ik vind dat Prof. Jacobs op deze website zelf nogal demagogisch bezig is, veel stellingen weinig motivering. Op zich wel een goede site over een belangwekkend onderwerp en goed ook dat er reacties kunnen worden gegeven.

  Beste DNB, alstublieft probeer met alle middelen te voorkomen dat de ECB buiten haar mandaat treedt en het inflatoire pad op gaat die economen als Jacobs voorstellen, Rutger

  Rutger

  30 november 2011 at 19:52


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: