Politieke Economie – Bas Jacobs

Eurotop: toch nog hogere kapitaaleisen banken, Nederland blaast hete lucht

with 6 comments

In mijn vorige blog haalde ik het FD aan dat Spanje, Italië en Portugal hogere kapitaaleisen voor banken zouden blokkeren. Ze zijn kennelijk toch overstag gegaan: er komen toch (iets) hogere kapitaalbuffers voor banken. Gelukkig maar; tenminste een klein lichtpuntje op de Eurotop.

Rutte begint steeds daarentegen steeds karikaturalere trekken te krijgen. Zie dit FD stuk waarin hij nog een Eurotop-succes claimt voor Nederland met de plannen voor de EU-commissaris. Nota bene de Staatssecretaris van Buitenlandse zaken — Ben Knapen — heeft meer realiteitszin dan Rutte. Over de Nederlandse voorstellen voor een EU-commissaris zei hij, wederom in het FD:

‘Het gaat om het principe, dat de discipline wordt versterkt. Dat lidstaten die zich niet aan de afspraken houden, niet meer kunnen draaien. Hoe we dat bereiken is vers twee.’

Het staat er echt: hoe we een van de defecten in de Eurozone repareren (landen die afspraken aan hun laars lappen), zal ons eigenlijk worst wezen. Dit doet mij teveel aan de politieke tactiek van Wilders denken: we roepen maar wat en het interesseert ons eigenlijk niet of we daarmee iets bereiken, zolang het maar het electoraat beroert.

Hoe denkt Nederland te voorkomen dat Duitsland en Frankrijk in de toekomst de Euroregels niet meer schenden? Denkt Rutte nu werkelijk dat Merkel en Sarkozy zich iets laten vertellen door een EU-commissaris? Zo ja, hoe dan?

Merkel en Sarkozy hebben ongetwijfeld vriendelijk naar Rutte geluisterd toen hij over zijn voorstel begon. (Ach! Nederland wil ook even aandacht, alleen het gaat even niet over de zaken die we hier nu dringend moeten bespreken: noodfonds, Griekenland, banken.) Nadat Rutte zijn zegje heeft kunnen doen zijn ze vast tot de wanorde van de dag over gegaan. Rutte:

“Heel veel hiervan zal ook weer terug moeten komen bij de top van zeventien eurolanden en ik weet ook niet of dat allemaal lukt tussen nu en woensdag, dus dat zal ook wel daarna moeten gebeuren.”

De regering blaast dus hete lucht met de voorstellen voor een EU-commissaris. En Rutte probeert op basis van het verplaatsen van hete lucht een succes te claimen. Tja…

Advertenties

Written by basjacobs

23 oktober 2011 bij 21:20

Geplaatst in Uncategorized

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tjsa dat is duidelijk politiek. Merkel en Sarkozy luisteren beleefd naar Rutte omdat ze nederland nodig hebben. Wat natuurlijk helemaal delicaat is omdat zij beiden beseffen dat Rutte met een PVV in zijn nek zit. Maar dat die EU commissaris een stille dood zal sterven, weet heel politiek Brussel. Al was het maar omdat het geen voorstel is van Merkel of Sarkozy.

  Hans

  23 oktober 2011 at 21:27

 2. @hans
  Die nek van Wilders valt in de praktijk heel erg mee, omdat de overige partijen over meer wijsheid beschikken en meewerken aan een mogelijke oplossing.

  vosje62

  23 oktober 2011 at 21:46

 3. ‘Het gaat om het principe, dat de discipline wordt versterkt. Dat lidstaten die zich niet aan de afspraken houden, niet meer kunnen draaien. Hoe we dat bereiken is vers twee.’

  Het staat er echt: hoe we een van de defecten in de Eurozone repareren (landen die afspraken aan hun laars lappen), zal ons eigenlijk worst wezen. Dit doet mij teveel aan de politieke tactiek van Wilders denken: we roepen maar wat en het interesseert ons eigenlijk niet of we daarmee iets bereiken, zolang het maar het electoraat beroert.

  Hoe denkt Nederland te voorkomen dat Duitsland en Frankrijk in de toekomst de Euroregels niet meer schenden? Denkt Rutte nu werkelijk dat Merkel en Sarkozy zich iets laten vertellen door een EU-commissaris? Zo ja, hoe dan?

  Nou, dat is nogal simpel.
  Had men de EU als een confederatie ingericht, je mag bij de club met betaling van entreegeld en je kunt er zo worden uitgetrapt met achterlating van je contributie, dan was het eea nogal simpel. Sterker nog. Zulke afspraken hadden er voor gezorgd dat Griekenland beter zijn best had gedaan of voorkomen dat Brekebeentjes zoals Griekenland niet eens lid hadden willen worden.
  Een Europese confederatie had vele malen beter gewerkt dan de superstaat Europa.
  Nu is het wachten op de slopershamer. Gelukkig.

  En dat Wilders zomaar wat roept, zie ik gaarne onderbouwd of het is populisme, Bas.

  sirik

  24 oktober 2011 at 10:30

 4. Wat vond je van discussie Buitenhof (Bolkestein-Timmermans) ?
  Mooi vind ik (maar eigenlijk niet, dus) : …”zijn ze vast weer tot de wanorde van de dag over gegaan”.

 5. Plasterk was gisteren bij nieuwsuur weer ijzersterk. Deze platworm-specialist kon, ondanks de vele miljoenen die in het wetenschappelijk instituut van de PVDA zijn gestoken, geen antwoord geven op de zesmaal herhaalde vraag: “Wat gaat u woensdag doen”.
  tja…..

  sirik

  25 oktober 2011 at 08:08

 6. Rutte en de Jager geloven in een commissaris Sinterklaas
  Sarkozy wil ons belastinggeld gebruiken om zijn eigen banken te redden
  Merkel weet het niet meer (quote: ‘wij begeven ons op onbekend terrein’) en kan geen kant op poltiek gezien.
  Berlusconi wil alleen maar tijd winnen en doet niets

  Economen zijn het over een aantal acute maatregelen eens. Het is net alsof een patient dood ligt te bloeden en in plaats van een dokter erbij te halen, wordt er gediscussieerd wie hem gaat verbinden.

  Kunnen we ophouden met vinger wijzen (ook Plasterk) en INGRIJPEN?

  Tom

  25 oktober 2011 at 20:19


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: