Politieke Economie – Bas Jacobs

PSI = 0, da’s logisch

with 2 comments

We horen al een tijdje niets meer over de bijdrage van de private sector aan de oplossing van de schuldencrisis. Het Nederlandse parlement hamerde nog zo op het laten meebetalen van de banken aan de Griekse schuldencrisis. Jan-Kees de Jager en Angela Merkel stonden erop dat er private sector involvement (PSI) zou komen.

Bij het EU-plan van 21 juli ging het helemaal mis. Rutte en De Jager kwamen vrolijk aan de kamer vertellen dat er een forse private bijdrage voor oplossing voor de Griekse schuldencrisis zou komen. Ze vergisten zich in de sommetjes een miljard of 50, en daar viel iedereen over. Niemand heeft kennelijk in de gaten gehad dat de private sector bijdrage feitelijk nul is.

Reden? Financiële partijen doen alleen vrijwillig mee als ze er iets aan verdienen. En aangezien de banken alleen vrijwillig meedoen, krijgen ze in ruil voor hun deelname zoethoudertjes die het voordeel van de lagere schuld voor de Grieken volledig neutraliseert. Zo konden Rutte en de Jager voor de Bühne pronken met een hogere private bijdrage, zonder dat die er feitelijk was.

Sweder van Wijnbergen legt in NRC uit:

Commerciële partijen doen alleen maar vrijwillig mee als er iets aan te verdienen valt en dat is helaas onverenigbaar met lasten delen want dat betekent inleveren, helemaal niet verdienen. Maar Brussel is in de val gelopen en is met een deal gekomen die officieel de private partijen erbij betrekt maar op voorwaarden die absurd aantrekkelijk zijn. Voor obligaties waar de markt slechts 50 procent van de nominale waarde voor geeft, wordt 80 procent aangeboden met volledige garanties. Dat is meteen al 60 procent winst. Daar komt nog eens 2 tot 3 procent opslag bij als ze 20 jaar looptijd bieden, oftewel nog eens zo’n 50 procent extra. Dus kopen voor 50 cent, en inruilen voor iets dat meteen 130 waard is. En dat noemen ze burdensharing?

Nouriel Roubini schrijft over de zogenaamde private bijdrage van de banken:

The recent debt exchange deal Europe offered Greece was a rip-off, providing much less debt relief than the country needed. If you pick apart the figures, and take into account the large sweeteners the plan gave to creditors, the true debt relief is actually close to zero. The country’s best current option would to reject this agreement and, under threat of default, renegotiate a better one.

Hier staat in gewone taal dat de zogenaamde private bijdrage aan Griekse schuldverlichting nul is.

Afgelopen week sloeg oud DNB-directeur Hoogduin nogal wild om zich heen. Door van private partijen een bijdrage te vragen, is volgens hem de vlam in de pan geslagen in de Eurozone, met alle problemen van dien, tot het omvallen van Dexia toe. Als dit zou kloppen, dan moet Hoogduin maar eens uitleggen hoe het kan dat, als private partijen feitelijk niets hoeven te betalen (en de Grieken dus geen enkele feitelijke schuldverlichting krijgen), toch grote problemen ontstaan bij de Eurobanken?

Het was en is een uitstekend idee om de banken te laten bloeden voor de excessieve risico’s die ze hebben genomen door een deel van de Griekse schulden af te stempelen. Dat kan echter alleen goed gaan als de overheid tegelijkertijd omvallende banken zal redden met publiek geld, onder de voorwaarde dat verliezen op obligaties worden genomen. Belastingbetalers hebben dan niet alleen het neerwaartse risico, maar ook het opwaartse. Bankieren moet worden gered, niet bankiers.

De gedachte dat private partijen op vrijwillige basis geld in een gat zwart storten, is te naïef voor woorden. De Nederlandse volksvertegenwoordiging heeft zich of met een kluitje in het riet laten sturen of doelbewust meegedaan met de poppenkast van de regering om haar populistische behoeften te bevredigen.

Jan-Kees de Jager had eerder al volkomen gelijk; zonder dwang krijg je geen private bijdrage. En Johan Cruijff zou zeggen: da’s logisch.

Written by basjacobs

12 oktober 2011 bij 09:50

Geplaatst in Uncategorized

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. ” De gedachte dat private partijen op vrijwillige basis geld in een gat zwart storten, is te naïef voor woorden. De Nederlandse volksvertegenwoordiging heeft zich of met een kluitje in het riet laten sturen of doelbewust meegedaan met de poppenkast van de regering om haar populistische behoeften te bevredigen.

  Jan-Kees de Jager had eerder al volkomen gelijk; zonder dwang krijg je geen private bijdrage. En Johan Cruijff zou zeggen: da’s logisch ”

  Weet je wat….
  We zetten het college van wethouders en raadsleden buitenspel, de “onafhankelijke” pers krijgt niets te horen en we bypass-en stiekem de wetten, ondergraven de rechten van de arrebeiders en brengen subsidiestromen op gang via de achterkamertjes tesamen met de ( lokale) overheid.

  Of, als dat niet lukt verkopen we gewoon de grond onder onze bedrijven aan de gemeente, die dan op zijn beurt daarvoor leningen afsluit. Net zoals bij PSV.

  En als dat niet lukt, dreigen we gewoon met vertrek naar lage- lonen-landen of hitsen de bevolking op met massa ontslagen. Moet lukken.

  Zoek de democratie :

  Bron FD.

  “De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel heeft de minister de bezorgdheid van topmanagers van onder meer Philips, VDL Groep, ASML, DAF, NXP, FEI en NTS overgebracht.

  Taskforce
  De industriëlen pleiten bij de minister voor de oprichting van een gezamenlijke taskforce crisisbeheersing. Daarin zouden ambtenaren van diverse ministeries en specialisten van de kennisintensieve maakindustrie in Brabant zitting moeten nemen. Maatregelen kunnen dan snel genomen worden als de situatie daarom vraagt.
  De industriëlen denken onder meer aan herinvoering van deeltijd-WW en de regeling voor kenniswerkers gericht op het behoud van onderzoek en ontwikkeling”

  Crisis, hoezo crisis ? Kansen !
  We zetten nu even het individualistische liberalisme opzij en juichen: Leve het corporatisme !
  ( Met dank aan Mussolini)

  sirik

  12 oktober 2011 at 14:37

 2. “Reden? Financiële partijen doen alleen vrijwillig mee als ze er iets aan verdienen.”
  Neen, hoor.
  Als ze hun verlies kunnen beperken, is die bereidheid er ook.

  sirik

  14 oktober 2011 at 08:23


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: