Politieke Economie – Bas Jacobs

Merkozy’s uitstelgedrag onverdraaglijk

with 7 comments

Vandaag opent de Volkskrant dat Merkozy aan het einde van de maand een algehele oplossing hebben voor de Eurocrisis. Waarom blijven onze politici vooral roepen dat ze de crisis oplossen, maar doen ze intussen niets? Het kan niet anders of iedereen wordt hier nog nerveuzer van. Achter dit uitstelgedrag zit een politieke onwil om

1. de kosten van de schuldencrisis te aanvaarden en

2. die kosten te verdelen tussen de Eurolanden.

Sommige landen en banken zijn failliet. Dat gaat publiek geld kosten. Die boodschap willen de politici niet aan hun kiezers vertellen. Op schulden van Griekenland, waarschijnlijk Portugal en misschien ook Ierland moet worden afgeschreven. Grote banken in de Eurozone kunnen die afschrijvingen niet hebben, vooral in de betreffende landen zelf, maar ook in bijvoorbeeld Frankrijk en in Duitsland. De banken moeten worden geherkapitaliseerd om te voorkomen dat ze omvallen. Ook dat gaat publiek geld kosten. Wederom vervelende boodschap van de politici aan hun kiezers.

Maar zelfs als de politici de waarheid onder ogen gaan zien, dan nog is het probleem niet over. Duitsland (met Nederland in haar kielzog) is als de dood dat het opdraait voor de problemen in de rest van Europa. Die angst is voor een deel paranoia. Ook Duitsland heeft banken die omvallen bij een Grieks bankroet.

Maar oplossing van de Eurocrisis vereist dat de sterke landen, dus Noord Europa, meer inleveren dan de zwakke, lees Zuid Europa. Hoewel vervelend voor die landen, Noord Europa is dan nog altijd beter af dan met een implosie van de Euro. Het is beter om op iedere Euro nog 50 cent terug te krijgen dan helemaal niets.

Noord Europa weet dit, Zuid Europa ook. Noord Europa wil terecht voorkomen dat Zuid Europa veel te weinig doet om uit de problemen te komen. En dat dreigt te gebeuren. Zuid Europese regeringsleiders als Berlusconi, maar ook de Grieken, doen te weinig om hun economie structureel te hervormen in de verwachting dat het schip met geld uit Noord Europa binnen vaart.

Zolang onze Europese leiders blijven ontkennen dat de crisis geld gaat kosten, en zoveel mogelijk problemen in de schoenen van andere landen proberen te schuiven, komt er geen oplossing voor de Eurocrisis, worden de kosten van mogelijke oplossingen alleen maar groter, neemt de marktpaniek alleen maar verder toe en wordt het politieke draagvlak voor oplossingen alleen maar kleiner. Laten Merkozy stoppen met treuzelen. Het is onverdraaglijk aan het worden.

Advertenties

Written by basjacobs

10 oktober 2011 bij 07:05

Geplaatst in Uncategorized

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Helemaal eens met de analyse. We moeten nu al bijna anderhalf jaar naar gestuntel van onze politici kijken. En elke keer wordt het lek van de vorige lekkage gedicht, zonder vooruitblikken..

  JohandeWitt (@deWittJohan)

  10 oktober 2011 at 08:26

 2. Wat nog onverdraaglijker is: de maatregelen die nu dreigen te worden genomen werden in de vakpers aan het begin van het jaar al als onvermijdelijk aangeduid. Maar de regeringslijders (leiders is wat anders) die hun oren laten hangen naar gekrakeel uit de provincie en de koppen in de gutter press ontbreekt de moed om hun kiezers duidelijk te maken wat er aan de hand is. De onaangename waarheid is natuurlijk ook dat Duitsland, Nederland et al dit griekse drama zijn beloop hebben gelaten. Griekenland had nooit in de euro gemogen, toendertijd waren de getallen uit Griekenland ook al uiterst suspect, maar om sentimentele reden werd een oogje toegeknepen. Griekenland is de bakermat van de democratie blablabla…hallo, dat was 2500 jaar geleden, sindsdien is niets zinnigs meer uit dat land vernomen. De plaats van de antieke Grieken is allang ingenomen door een corrupt nepotistisch systeem.

  Als er angst bestaat voor besmettingsgevaar dan moet de besmettingshaard in quarantaine gezet worden en de omgeving ingeent, Met andere woorden, de levenskrachtige landen moeten worden gesteund en de zwakke broeders gecontroleerd afgeschreven.

  Tom

  10 oktober 2011 at 08:50

 3. Laat de banken lekker de rekening zelf eens een keer betalen !
  Wij, als belastingbetaler, hebben al genoeg in die banken gestopt. Haal het geld maar bij de bankdirecteuren en raden van bestuur/commissarissen ! Die hebben er al van geprofiteerd, mogen ze nu op de blaren van hun eigen corrupte systeem zitten !

  Walen

  10 oktober 2011 at 17:38

 4. Merkels probleem is de huidige coalitie. Binnen de FDP gaan steeds meer stemmen op tegen steun op grote schaal en ook in de zusterpartij CSU stijgt de kritiek. Een eventuele verdere verhoging van de verleden week besloten steun is door beide coalitiepartners als uitgesloten bestempelt. Kortom ze heeft geen speelruimte meer over. Aangezien alle coalitiepartijen op duidelijk verlies in de peilingen staan is het motto ‘pappen en nathouden’
  Interessant is overigens wat er zou gebeuren indien de huidige oppositie van SPD/Grüne door vervroegde verkiezingen aan de macht zou komen. Een mogelijk kanzlerkandidaat is voormalig minister van financiën Peer Steinbrück van de SPD. Hij is, kort samengevat: een vurig pro Euro aanhanger, heeft een duidelijke visie hoe de huidige problematiek in Europees verband moet worden aangepakt en heeft al in 2008 gedurende het hoogtepunt van de bankencrisis bewezen resoluut in te kunnen grijpen. Zijn boek ‘unterm Strich’ bevat een aantal interessante passages die menig investment-banker en/of hedgefonds-manager kippevel bezorgen.

  nomade

  11 oktober 2011 at 01:53

 5. “Sommige landen en banken zijn failliet. Dat gaat publiek geld kosten. Die boodschap willen de politici niet aan hun kiezers vertellen. ”
  (…)
  “Maar zelfs als de politici de waarheid onder ogen gaan zien, dan nog is het probleem niet over. Duitsland (met Nederland in haar kielzog) is als de dood dat het opdraait voor de problemen in de rest van Europa”

  Er is minstens één politieke partij dat wel bereid is om dat te vertellen. Een mooie kans om de allergrootste te worden.
  Óf via een referendum óf via een ander referendum nl. verkiezingen vanwege einde gedogen. in 2012 ?

  sirik

  11 oktober 2011 at 08:25

 6. “Waarom blijven onze politici vooral roepen dat ze de crisis oplossen, maar doen ze intussen niets? ”

  Ze doen wel wat !
  Alleen niet datgene wat een econoom of belastingbetaler wil. Waarom zou de politieke elite een crisis oplossen ? Daar zijn ze helemaal niet bij gebaat. Het zou naief zijn te denken dat al die politici ons heil, en welvaart hun zorg zijn. Integendeel. Zo’n crisis is een prima middel om nog meer macht uit handen van de burger te nemen. Toezicht faalt, dus nog méér toezicht. Bij een oplossing van overheidswege is er nooit voor minder overheid in de oplossing bedacht, maar altijd meer. Wetten worden nooit afgeschaft maar groeien zowel in aantal als in invloed.
  Het lijkt wel of de staat in halve oplossingen denkt, zodat er een nieuwe gelegenheid is om een volgende (halve) oplossing toe te passen. Stijgt de criminaliteit, dan is dat een uitstekende gelegenheid om vrijheden verder in te perken. Terrorisme is ook zo’n dankbare bron. De politie luistert niet alleen uw telefoon af maar ook via twitter volgt big brother u.
  Gaat het beslissingproces te langzaam en heeft een klein land de sleutel in handen, dan is het simpel: Afschaffen die democratie. Onze Oud-minister Bot ( net als bolkenstein, wiegel, nog steeds niet met pensioen en nog nooit in zijn leven gekozen, aar aangesteld), pleit er voor: Een gekwalificeerde meerderheid, NIET ten gunste van de kwaliteit en zorgvuldigheid, maar snelheid !

  Mark Rutte doet het prima in Europa. Voert de Eurregio ( NH, U, Flevo) in, (en snijdt zijn vaderland aan stukken) en doet het toneelstukje “de Eurominister”. Honderden jaren hebben we gesteld zonder Munt-minister, nu is kennelijk een Euro minister de oplossing… van wat ? Van falende overheden, falend toezicht ?
  Wat gaat de euro-minister doen ? Mandaten, auto met chauffeur, kantoortje, privileges en medewerkers, enze, enz. Hoe gaat de aanstelling in zijn werk ?
  Ja, u raadt het al. Beslist niet via verkiezingen, maar dankzij gekonkel in de achterkamertjes.

  Niet voor niets is de President van Europa aangesteld en niet gekozen. De man liet, in zijn vroegere functie, als parlementsvoorzitter, midden in de nacht de sloten van de Belgisch nationale vergaderzaal vervangen, om zo tijd te winnen in een politiek proces.

  Gaan deze mensen de problemen oplossen met het belang van de burger in het achterhoofd ? Bestaat de ooievaar ?

  In alle vertrouwen wachten we op de aanstaande afwaardering van kredietwaardigheid van Duitsland.
  Nog voor Beatrix’s Kerstrede ? Google: “Kein Schwarz. Kein Rot. Kein Gold “

  sirik

  12 oktober 2011 at 08:50

 7. De Eurolanden zijn niet failliet, de banken zijn het door domme investeringen. Het de haircut komt wat mij betreft bij de banken, niet de belastingbetaler. Nationaliseren en splitsen in systeembanken en casinobanken en zorgen dat ze weer doen waar ze voor zijn.

  Johan Sterk

  12 oktober 2011 at 22:49


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: