Politieke Economie – Bas Jacobs

Greenspan’s gotspe

with 4 comments

Greenspan heeft gister een walgelijk opiniestuk in de FT geschreven. Ook hij loopt in de val van het schuld- en boeteverhaal: Zuid Europa heeft teveel geleend van Noord Europa. Waarom? Omdat de Zuid-Europeanen een stelletje lapzwansen zijn die niet willen werken en niet sparen. Borreltafelprietpraat van het hoogste niveau: de aanname (lapzwansen) is de conclusie (dus gaat het mis). Geen economische analyse is meer nodig.

Het is bovendien een economisch ondeudgelijk verhaal om zo langzamerhand moedeloos van te worden: tegenover de vraag naar leningen, staat altijd aanbod van leningen. Op iedere markt geldt altijd dat uiteindelijk de vraag gelijk moet worden aan het aanbod. Ook op de markt voor staatsleningen. Greenspan kijkt alleen naar de vraag, maar vergeet het aanbod.

Noord-Europeanen (Nederland, Duitsland!) hebben via hun exporten enorm van de creditboom in Zuid-Europa geprofiteerd. Die exportoverschotten zijn namelijk de leningen van Noord aan Zuid Europa.

Iedereen was erbij toen de Zuid Europese rentestanden die van Duitsland naderden. Toen al hadden de alarmbellen af moeten gaan bij de toezichthouders, obligatiehouders, pensioenfondsen en beleggers. Maar niemand greep in.

Greenspan is bovendien een van de belangrijkste aanrichters van de economische crisis die in 2008 begon en nu nog steeds doorraast. Greenspan heeft een excessief ruime monetaire politiek gevoerd, het toezicht op het Amerikaanse bankwezen gestaag onttakeld en de Bush regering gesteund om onverantwoordelijke belastingverlagingen door te  voeren. Het doet me allemaal net wat te Grieks aan.

En deze economische pyromaan nu een beetje commentaar leveren op de losbandige cultuur van de Zuid-Europeanen? Het is een gotspe.

Krugman is ook niet helemaal lekker van Greenspan geworden, zie hier.

Written by basjacobs

8 oktober 2011 bij 10:52

Geplaatst in Uncategorized

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Terecht dat de “Havikken” eens worden neergezet als GIEREN en hun kale nek op het hakblok komt te liggen

  Harry

  8 oktober 2011 at 15:40

 2. “Greenspan is bovendien een van de belangrijkste aanrichters van de economische crisis die in 2008 begon en nu nog steeds doorraast. Greenspan heeft een excessief ruime monetaire politiek gevoerd, het toezicht op het Amerikaanse bankwezen gestaag onttakeld en de Bush regering gesteund om onverantwoordelijke belastingverlagingen door te voeren. Het doet me allemaal net wat te Grieks aan.

  En deze economische pyromaan nu een beetje commentaar leveren op de losbandige cultuur van de Zuid-Europeanen? Het is een gotspe ”

  Economische crisis begonnen in 2008 ?
  Lees Frank Partnoys F.I.A.S.C.O. een hele lijst van rommel producten en de gevolgen er van.
  uitgegeven in 1997 !
  Het artikel van J. Muis., controller van IMF en EU, van 8 December in FD gemist ?
  Dat het grote publiek gecontronteerd werd met de gevolgen van falend overheidstoezicht is één ding, maar economen hadden ons toch kunnen waarschuwen dat er iets op til was ?
  Dikke fail van onze top-economen.

  Iedereen die zijn gezonde verstand had gebruikt, kon op zijn klompen aanvoelen dat er iets serieus mis was.
  Hypotheeken verstrekken voor startende gezinnetjes voor onroerend goed dat ver boven het niveau voor wat normaal is., als voorbeeld. Waar waren de economen toen ?
  Waar waren de economen toen de euro werd ingevoerd, terwijl er toch ernstige bezwaren werden geuit ?
  Hebben economen ooit geprotesteerd tegen al te opgerekte boekhoudregels ?

  Als de politiek niet eens in staat is om een relatief simpel probleem als hypotheekrenteaftrek op te lossen, de absurd hoge huizenprijs niet kan regelen, zijn zij zeker niet in staat om de huidige bancaire /EU- problemen op te lossen.
  Gelukkig zal dit uiteindelijk leiden tot de instorting van de EU en kan, denkend aan het grondwet referendum, democratie terugkeren. Weg met het fascistische EU.

  sirik

  8 oktober 2011 at 19:41

 3. […] Bas Jacobs, New York Times (Krugman), Financial Times […]

 4. “…Iedereen was erbij toen de Zuid Europese rentestanden die van Duitsland naderden. Toen al hadden de alarmbellen af moeten gaan bij de toezichthouders, obligatiehouders, pensioenfondsen en beleggers. Maar niemand greep in. …”

  Iedereen was erbij, Bas ?
  Dat is natuurlijk niet waar. Iedereen, het grote publiek, werd wijs gemaakt dat de vooruitgang te danken was aan opengrenzen en de invoering van een muntunie. De gemiddelde nederlander heeft vrijwel geen kennis omtrent wat zo’n munt eenheid nu precies is en de gevolgen ervan. Er is meerdere malen gewaarschuwd tegen de vorming van de EU, maar dat is tot op heden succesvol de hoek ingeveegd. De staatsmedia hebben deze onruststokers de mond gesnoerd.

  Obligatiehouders, pensioenfondsen en beleggers, hebben geen publieke taak. De toezichthouders, de “onafhankelijke” “vrije” (particuliere) pers en de staatsmedia hebben dat wel, alsmede de belastingsdienst die de boeken controleert. Ook het openbaar heeft hier een taak laten liggen daar jaarverslagen van ondernemingen correct dienen te zijn. (En, gezien de omvang, de aivd ook.)

  “Niemand greep in….”
  Cruciale vraag: Waarom is de wet niet gehandhaaft ? Juist wetten zijn er om de samenleving ordentelijk te regelen en te beschermen. Wat gebeurt er met een middenstander indien de boeken niet op orde zijn ?

  Het alleraardigst is nu Dexia. Genationaliseerd, dus opgelost ?
  De “Dexia”-spaarder is gered met een sigaar uit eigen ( belasting) doos ( van € 5000) en met hulp van belastinggeld van de “niet-dexia”-spaarder ( €5000). Is dit dweilen met de kraan open, want Dexia is niet failliet gegaan. De aandeelhouder, vele belgische lokale, regionale overheden (= belastinggeld), hebben het nakijken. En wie zit er aan het hoofd van Dexia ? inderdaad de politieke elite, oud-premier dhaene. En logisch……..”Niemand greep in….”

  In Nederland kennen na de CETECO-affaire in provincie Zuid-holland, jarengeleden, maar nu ook Noord-holland (icesave) en Friesland, gegokt met belastinggeld en kwijt. Belastinggeld wat niet in bejaardenhuizen of onderwijs gestoken wordt, maar geïnvesteerd op duistere wijze. En ook hier weer …..”Niemand greep in……..”
  Waar zijn de politieke partijen en de vrije pers ?
  Hebben we nu, in essentie, een financieel of een politiek probleem?

  sirik

  10 oktober 2011 at 09:24


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: