Politieke Economie – Bas Jacobs

Boonstra en Eurobonds

with one comment

Wim Boonsta, vurig pleitbezorger van Eurobonds, schrijft vandaag in het FD dat ik samen met Lans Bovenberg en Anoud Boot tegen Eurobonds zijn. Dit is wat wij schrijven in ons ESB artikel:

“Het inzetten van eurobonds of andere instrumenten om de schulden in eurolanden te socialiseren is onwenselijk, want dit geeft grote problemen in termen van moreel risico.”

Wij willen dus geen Eurobonds als dat betekent dat overheidsschulden worden gesocialiseerd. Boonstra verwijt ons niet te onderbouwen dat dit tot moreel gevaar leidt. De afgelopen decennia zijn rentevoeten in de Eurozone zo goed als geconvergeerd naar een renteniveau. Dat is precies wat gebeurt met Eurobonds. Eigenlijk hebben we al Eurobonds gehad. Dat heeft geleid tot onroerendgoedbellen in Spanje en Ierland en een publieke en private schuldenboom in Portugal en Ierland. De rest weten we. Onverstandig dus.

Waar je wel Eurobonds voor kunt inzetten zijn de volgende drie taken (zie deze blog):

1. Liquiditeitssteun aan landen die wel solvabel zijn,

2. Financiering noodfonds om schuldherstructurering van failliete landen te organiseren,

3. Financiering van herkapitalisatie banken.

Feitelijk bestaan Eurobonds al, want het noodfonds wordt de facto al via Eurobonds gefinancierd. De reden waarom we het in ons artikel niet expliciet wilden hebben over Eurobonds is dat dit tot verwarring kan leiden, zolang niet concreet wordt gemaakt wat daarmee wordt bedoeld.

Advertenties

Written by basjacobs

6 oktober 2011 bij 07:36

Geplaatst in Uncategorized

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Even een domme vraag, maar waar zijn die Eurobonds voor nodig? De krantenlezende burger zou kunnen denken dat ze nodig zijn voor de financiering van de uitgaven van de EMU-overheden. Zo wordt het ook steeds gesuggereerd. Maar monetair soevereine staten als Japan of de VS geven geen obligaties uit ter financiering van het begrotingstekort, het is andersom, het begrotingstekort (en het handelstekort) financiert de aankoop van de obligaties.
    Hoe zit dat dus in de EMU, komt er ook een EMU-ministerie van financiën die begrotingstekorten gaat voeren ter financiering van de Eurobonds? En beseffen de ministers van financiën in de Raad dat geen enkele monetair soevereine staat economisch genoodzaakt is om überhaupt obligaties uit te geven?

    herman m

    9 november 2012 at 06:53


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: