Politieke Economie – Bas Jacobs

Roubini en The Economist over de Eurocrisis

leave a comment »

Nouriel Roubini was in Nederland en hij gaf op het RTL-gala een prachtig interview. Zie filmpje. Hij zegt een ding waar ik het niet mee eens ben. Hij stelt voor om zwakke landen uit de Euro te zetten, zodat ze hun concurrentiekracht kunnen herstellen via een devaluatie van hun munt. Dit is een veelgehoorde reden. Ik denk dat het twijfelachtig is.

Landen die een reëel problemen hebben (verstoorde arbeidsmarkt, gebrekkige concurrentie goederenmarkt) komen daar dat niet vanaf via monetaire politiek (= lagere wisselkoers). Anders gezegd, zwakke landen hebben geen probleem met nominale rigiditeit, maar met reële rigiditeiten in arbeids- en goederenmarkten. Devaluatie van de munt helpt dan maar eventjes. Tegelijkertijd krijgen die landen wel een enrome schuldenkater, want hun schuldverplichtingen staan nog steeds in Euro, terwijl hun nominale bbp inklapt als de wisselkoers enorm daalt.

Voor zwakke landen is het daarom naar mijn inschatting veel beter in de Euro te blijven. Ze zullen dan nog steeds een reële devaluatie moeten doorvoeren (= verbetering concurrentiepositie door loon- en prijsdaling), en dat gaat ook ten koste van het vermogen om schulden terug te betalen, maar gaat veel geleidelijker en financiële markten slaan minder op hol, omdat contracten nog steeds in Euro’s gelden.

The Economist brengt een Euroverhaal waar ik het niet alleen hardgrondig mee eens ben, maar waarbij ook de rillingen over je rug lopen.

Advertenties

Written by basjacobs

19 september 2011 bij 01:25

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: