Politieke Economie – Bas Jacobs

Euroramp?

with 2 comments

Toonaangevende economen op het gebied van de internationale economie luiden de noodklok over de Euro.

Paul Krugman: “Did the euro just enter its death throes? OK, I know that sounds over the top, and I hope it is. But recent developments are really, really bad… the fact that European nations no longer have their own currencies leaves them vulnerable to self-fulfilling debt crises – in effect bank runs on governments rather than banks (although those too). To head off this risk, somebody – the EFSF, the ECB, whatever – has to be ready to act as lender of last resort.”

Barry Eichengreen in een stuk met de titel “Europe on the verge of a political break down”: “But Europe doesn’t have months, much less years, to resolve its crisis. At this point, it has only days to avert the worst. It is critical that leaders distinguish what must be done now from what can be left for later… European leaders’ continued focus on the long run at the expense of short-term imperatives may indeed be the death knell for their single currency.”

Nouriel Roubini: “The euro zone is in crisis. Half the countries are in recession, the banks are in trouble and the pressures on sovereign debt are rising… The current model doesn’t work. They must give themselves a supranational entity that can stabilize the financial situation. Without this, the euro zone is going to break up.”

Dit weekend had Frank Kalshoven het in zijn column ook bij het verkeerde eind. Ik ben het vaak met Kalshoven eens, maar ook hij denkt dat het probleem van de Euro een te hoge staatsschuld is en dat regels om die staatsschuld te beteugelen dan helpen. Ook het opstappen van de Duitse ECB-bestuurder Stark dacht dit. Anders valt zijn verzet tegen het door de ECB opkopen van obligaties niet te begrijpen.

Het probleem is dat Eurolanden door een ‘bondrun’ kunnen omvallen, ook landen die perfect solvabel zijn en niet een te hoge schuld hebben. Met de invoering van de Euro hebben landen niet alleen hun wisselkoers opgegeven, maar ook de munteenheid waarin hun schulden staan. Dat kan een self-fulfilling bondrun tot gevolg hebben.

Spanje, bijvoorbeeld heeft een lagere staatsschuld (in % bbp) dan Engeland. Toch betalen de Spanjaarden een veel hogere rente. België heeft een lagere staatsschuld dan de VS. Toch betalen de Belgen een veel hogere rente. Italië heeft een veel lagere staatsschuld dan Japan. Toch betaalt Japen een rente die zelfs lager is dan in Duitsland. Zie deze grafiek:

Bronnen: Staatsschuld: IMF, Global Financial Stability Report, 2011. Renteopslag: Financial Times

De rentes in Euroland weerspiegelen allang niet meer alleen het wanbetalingsrisico, maar ook het wantrouwen van beleggers in de Euro. Net zo goed als we niet willen dat banken door ongefundeerde paniek omvallen, moeten we ook voorkomen dat solvabele landen omvallen. De ECB (of een veel groter noodfonds) moet dan klaar staan om zo’n bondrun te stoppen. (Landen die failliet zijn moeten worden geherstructureerd, zoals Griekenland, en misschien ook Ierland en Portugal.)

Lees ook dit artikel van Paul de Grauwe. Ik zou willen dat alle beleidsambtenaren op de relevante ministeries (MinFin, EZ), politici in het parlement (financieel woordvoerders) en financieel-economisch journalisten dit artikel zouden lezen. Misschien kan een instorting van de Euro nog worden voorkomen, maar dan moet de politiek wel nu handelen.

Written by basjacobs

10 september 2011 bij 23:57

Geplaatst in Uncategorized

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] De structurele fout zit diep. Niet alleen is het een fundamenteel probleem, het is zoals nu door sommige economen wordt benadrukt een heel urgent probleem. Het uiteenvallen van de Euro is een kwestie van maanden […]

  2. De Grieken zelf proberen ondertussen koste wat kost de meubelen te redden. In een poging om meer vertrouwen te wekken, heeft de Griekse regering nieuwe besparingen aangekondigd ter waarde van 2 miljard euro. Zo moeten alle politici en hoge ambtenaren in het land één volledig maandsalaris inleveren. Er komt ook een superfluous belasting op onroerend goed, die via de elektriciteitsfactuur http://goo.gl/3WFjb zal worden geïnd. En het ergste is dat sommige ambtenaren weigeren het nieuwe voorstel in de praktijk te brengen.

    Omdat er geen precedenten zijn is het moeilijk te voorspellen wat er zou gebeuren mocht Griekenland failliet gaan en/of de eurozone verlaten

    Een ding staat wel vast: wanneer een land de euro verlaat zal het dat niet op voorhand aankondigen. Geen enkel land wil zijn onderdanen de kans geven om zijn euro’s alsnog bij de bank op te halen om ze in het buitenland onder te brengen. Mocht de regering Papandreou/Europa beslissen dat het moment is aangekomen om terug te keren naar de oude drachme, dan zal de Griekse bevolking simpelweg bij het ochtendnieuws vernemen dat alle girale tegoeden één op één іin drachmes zijn omgezet. http://goo.gl/3WFjb Voor alle winkelprijzen, lonen, etc. zal hetzelfde gelden. Cash euro’s zullen het land niet meer uit mogen en zullen alleen іn drachmes om te wisselen zijn.

    Marian (@Erlise007)

    14 september 2011 at 12:44


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: