Politieke Economie – Bas Jacobs

Knoflookblues

leave a comment »

Dit weekend sijpelden berichten door dat Griekenland nog steeds weigert om orde op zaken te stellen, zelfs niet onder enorme druk vanuit de Trojka (EC/ECB/IMF). Die heeft haar missie afgebroken en geeft Griekenland nog drie weken om zijn huiswerk over te doen. Zie ook het FD. Griekenland is hard op weg alles te laten ontploffen.

Gister gooide ook Berlusconi weer olie op het vuur. Voor de zoveelste keer zwakte hij zijn bezuinigingsplannen af onder grote politieke druk uit het binnenland. Nadat de ECB afgelopen weken voor miljarden aan Italiaanse obligaties had opgekocht, kreeg de ECB van Italië stank voor dank. Terecht kwam dat Berlusconi op een schrobbering van Trichet te staan. Ook de Italiaanse minister van Financiën, Tremonti, ziet het schip met Noord-Europees geld al de Italiaanse havens binnenvaren, zie dit stuk. Euro-obligaties zijn om een aantal redenen een goed idee, maar niet als GIIPS-landen daardoor denken dat ze het wel wat rustiger aan kunnen doen. Zie ook mijn eerdere blogs.

De Noord-Europese politici zijn niet bezig met de Eurocrisis op te lossen door voornamelijk naar de onderbuik te luisteren van het Eurosceptische kiezersvolk. Maar de Zuid-Europese politici zijn werkelijk geen haar beter. Voortdurend ja zeggen en nee doen is niet alleen de middelvinger opsteken naar Noord-Europese landen, maar saboteert oplossingen voor de Eurocrisis. Door wangedrag van Griekenland en Italië worden de verhoudingen alleen maar op scherp gezet en stolt het wantrouwen in de Eurozone.

Beurzen gingen geheel volgens de verwachting wereldwijd onderuit, rentes in GIIPS-landen liepen weer steil op en beleggers werden wederom bevestigd in hun terechte pessimisme dat de Euroleiders bezig zijn om de economische schade van de Eurocrisis te maximaliseren.

Er was één lichtpuntje in deze stroom van negatieve berichten: een brief van een aantal prominente politici en economen, die het wel hebben begrepen (o.a. Blair, Verhofstadt, Schröder, Delors, Monti, Stiglitz, Roubini, Mundell).

Written by basjacobs

6 september 2011 bij 09:28

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: