Politieke Economie – Bas Jacobs

De Jager geeft grote banken toch weer vrij spel

with one comment

Vandaag staat in het FD dat banken hun activiteiten niet hoeven te splitsen in zakenbanken en spaarbanken. Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse vereniging van banken is bijzonder opgelucht: “We zijn content dat het eerder gehoorde pleidooi om nutsbanken en zakenbanken te scheiden van tafel is”. Dat Staal bijzonder is opgelucht is het slechtst denkbare teken aan de wand.

Alleen in geval van nood moeten banken nu hun spaaractiviteiten afschermen van de risicovolle activiteiten. Het goede deel zou dan als een ‘good bank’ verder moeten kunnen gaan of ondergebracht kunnen worden bij een andere bank. Op zich is het prima dat nu duidelijker wordt hoe de overheid gaat optreden bij bankproblemen. Bij de laatste crisis hebben we gezien dat het ook heel anders kan gaan.

Maar helaas gaan de banken toch weer vrijuit. Nederlandse banken zijn ‘too-big-to-fail’. Hun balanstotaal omvat vele malen het nationale inkomen. Het too-big-to-fail probleem wordt door De Jager nog steeds niet opgelost. Een manier is om dat te doen is het scheiden van zaken- en spaarbanken; als zakenbanken omvallen, nemen ze niet de spaarbanken mee.

Overigens kleven daar behoorlijk wat praktische complicaties aan. De kredietcrisis begon met het omvallen van Lehman Brothers – een zakenbank. Als het niet goed lukt om zaken- en spaarbanken goed te scheiden, dan moeten ook de zakenbanken onder dezelfde strenge toezichtseisen geplaatst worden als de spaarbanken.

Hoe dan ook, de impliciete subsidie op risicovol bankieren blijft voortbestaan omdat het too-big-to-fail probleem niet wordt opgelost. De banken kunnen – tot hun eigen grote opluchting – gewoon weer op oude voet doorgaan met risicovol bankieren op kosten van de belastingbetaler.

Geen politicus die er een nummer van maakt. Weer een gemiste kans.

Written by basjacobs

9 juli 2011 bij 20:07

Geplaatst in banken

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

 1. Beste Bas,

  Je schrijft: “Een manier is om dat te doen is het scheiden van zaken- en spaarbanken; als zakenbanken omvallen, nemen ze niet de spaarbanken mee.”

  Zijn er ook andere oplossingen voor het too-big-too-fail probleem?

  Groet,
  Rene

  Rene

  31 juli 2011 at 21:17


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: