Politieke Economie – Bas Jacobs

Meer kluitjes voor het riet

with 2 comments

Vandaag reageert premier Rutte op mijn FD-stuk in een reactie aan RTL. Het is een teleurstellende reactie, want er wordt nauwelijks ingegaan op mijn kritiek op de wijze waarop ze haar eigen begrotingscijfers presenteert. Zie hier de brief van Rutte.

Allereerst geeft de regering ronduit toe dat ze de bijdrage van Balkenende-IV meetelt bij haar eigen begrotingsprestaties. Dat is het enige positieve dat ik kan melden over de regeringsreactie.

Ten tweede geeft de regering toe dat de publieke zorguitgaven stijgen door de eigen risico’s in de zorg niet te laten toenemen (met 4,87 miljard) en dat de zorgpremies daardoor oplopen (met 3,61 miljard). Maar regering gaat helemaal niet in op mijn kritiek dat ze deze stijging van de zorguitgaven en zorgpremies buiten het Financieel Kader bij het regeerakkoord houdt. Daardoor lijkt het alsof de zorguitgaven veel minder hard stijgen, net als de lasten dat doen.

Ten derde, de regering houdt vast aan haar eigen optimistische inschatting voor de bezuinigingen op de ambtenaren. Ze geeft geen argument waarom het CPB deze bezuiniging veel te pessimistisch zou inschatten.

Ten vierde, de regering stelt dat ze de bezuiniging op de pensioenen ‘behoedzaam inboekt’ door rekening te houden met minder toekomstige belastingopbrengsten. Die stelling klopt. Het CPB hanteert exact dezelfde waarde van de bezuiniging op de pensioenen. Echter, het begrotingssaldo in 2015 houdt geen rekening met de lagere toekomstige belastingopbrengsten en valt daardoor 1¼  miljard euro gunstiger uit. Het CPB telt deze lastenverzwaring terecht mee bij de berekening van het begrotingssaldo in 2015, maar bij de regering komen we deze post niet tegen in de cijfers van het Financiële Kader.

Rutte schrijft dat regering ervoor kiest om ‘vooral te bezuinigen’. Dit is een tandenknarsende erkenning dat ze tenminste ook de lasten verzwaart. Echter, 60 procent van de saldoverbetering gedurende regering Rutte (15 miljard) komt door bezuinigingen (9 miljard) en 40 procent door lastenverzwaringen (6 miljard). Als we de bezuinigingen van Balkenende-IV zouden meetellen dan komen we op: tweederde bezuinigen en eenderde lastenverzwaringen.

Daarnaast zegt de regering dat ’18 miljard bezuinigen geen eenvoudige opgave is’. Daarmee suggereert ze alsof ze 18 miljard bezuinigt, maar dat staat er niet letterlijk. Ook 9 miljard bezuinigen, zoals regering Rutte doet, is geen eenvoudige opgave. Dat de regering geen reden heeft om vooralsnog ‘te twijfelen aan de opbrengst van 18 miljard’ doe ik ook niet. Maar die opbrengst bestaat niet uit 18 miljard bezuinigingen, maar slechts 9 miljard. Daarnaast telt Rutte 3 miljard mee van Balkenende-IV en verzwaart de lasten met 6 miljard.

Tot slot wordt gedaan alsof 18 miljard saldoverbetering inmiddels een heilig getal is geworden waaraan een bijkans mythische betekenis moet worden toegekend. De Studiegroep Begrotingsruimte adviseerde eerder om 18 miljard aan saldoverbetering te organiseren. Daar is best kritiek op mogelijk, zie mijn eerdere blog.

Conclusie: de regering gaat gewoon door met het optrekken van een mistgordijn over haar eigen begrotingscijfers en gaat niet wezenlijk in op mijn kritiek op haar cijfers.

Advertenties

Written by basjacobs

28 februari 2011 bij 12:08

Geplaatst in Uncategorized

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. De reactie van het CDA-kamerlid Elly Blanksma is nog schandaliger:

  De inhoudelijke argumenten waren kennelijk op bij het CDA… Het zou lachwekkend zijn, ware het niet zo triest..

  Wouter Leenders

  28 februari 2011 at 23:13

 2. 18 miljard bezuinigen is kennelijk zo’n zware opgave dat er nu al creatief geknutseld moet worden met cijfers om het daadwerkelijk te halen. Hoe valt dat inhoudelijk te verdedigen? Geen wonder dat het CDA op de man moet spelen.
  If nothing else works, a total pig-headed unwillingness to look facts in the face will see us through.

  zazkia

  6 maart 2011 at 00:26


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: