Politieke Economie – Bas Jacobs

Leefvormneutrale belastingen?

with one comment

Vandaag moet ik weer naar de Tweede Kamer voor de hoorzitting van de Vaste Commissie Financiën over leefvormneutrale belastingen. Deze hoorzitting is het initiatief van D66, SGP en CDA.

De overheid maakt onderscheid bij de belastingen en uitkeringen tussen alleenstaanden en samenwonenden, tussen huishoudens met en zonder kinderen en tussen eenverdieners en tweeverdieners. De vraag is of deze discriminatie van leefvormen wenselijk is.

In mijn bijdrage probeer ik een economische analyse te maken of de overheid tussen leefvormen moet discrimineren (antwoord: ja) en hoe ze dat dan moet doen.

Het lijkt er inderdaad op dat alleenstaanden als een melkkoe door de belastingdienst worden gebruikt, maar ook dat de fiscale voordelen voor tweeverdieners wel erg genereus zijn.

Written by basjacobs

8 februari 2011 bij 23:33

Geplaatst in belastingen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

 1. Waar moet ik beginnen? Eenverdieners, tweeverdeieners? Het gaat al mis bij de vraag “Leefvormneutrale belastingen?”. Die moeten we eigenlijk herschrijven als “Samenwerkingsbelasting!”

  Toen het Nederlandse volk naar de stembus gingen, deden we dat individueel. Dat was niet eens een keuze. Het is wettelijk verboden om gezamenlijk naar de stembus te gaan. Zo is het huishoudens verboden om gezamenlijk te stemmen. Zo zijn er huishoudens waar leden van het gezin op verschillende partijen hebben gestemd.

  De overheid ontleend haar bestaansrecht dus aan individuen. Het is daarom bij voorbaat al heel vreemd dat de overheid haar achterban als huishoudens behandelt!

  Mensen zijn sociale wezens. Voordeel halen uit samenwerking is de essentie van ons bestaan. Als 2 mensen samenwerken, halen zij daar voordeel uit. Als 3 mensen samenwerken staan ze er nog beter voor. Samenwerken is een recht. In welke vorm dan ook! Daar moet een overheid geen belasting over heffen.

  Wat mij betreft is de insteek dus volledig illegaal en kan dit vraagstuk regelrecht de prullenbak in.

  Tenslotte vond ik het volgende eenvoudige liedje wel erg toepasselijk:

  Bart

  11 februari 2011 at 13:01


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: