Politieke Economie – Bas Jacobs

VVD en CDA met huid en haar opgegeten door PVV

with 14 comments

Vandaag hebben CDA’ers Koppejan en Ferrier de weg geplaveid voor regering Rutte. Het gaat er dus toch van komen. Ik heb een paar plaatjes gemaakt waaruit blijkt hoezeer de VVD en het CDA zich hebben uitgeleverd aan de PVV. De cijfers komen uit de doorrekeningen van het CPB van de verkiezingsprogramma’s en het regeerakkoord. Kijk en huiver:

In deze grafiek staan de bezuinigingen, de belastingverzwaringen, de verbetering in het begrotingssaldo in 2015 en de verbetering van de houdbaarheid van de overheidsfinanciën. De eerste drie balkjes geven aan wat er in de verkiezingsprogramma’s stond en de laatste waar kabinet-Rutte nu mee op de proppen is gekomen.

De VVD wilde in het verkiezingsprogramma 24 mld bezuinigen, het CDA 20 mld en de PVV 13 mld. Waar komt Rutte mee? 12 mld bezuinigingen (exclusief hogere uitgaven aan zorg door de kleinere eigen bijdragen). Minder nog dan de PVV in het programma had staan en de helft van het VVD programma.

De VVD wilde in het verkiezingsprogramma de lasten verlagen met 5 mld en het CDA met 2 mld. De PVV wilde de lasten met 3 mld verhogen. Kabinet Rutte: 2 mld belastingverhoging terwijl in de verkiezingsprogramma’s van VVD en CDA in zware bewoordingen iedere lastenverzwaring werd afgewezen. (En dat is nog exclusief zo’n 4 mld hogere zorgpremies die door het CPB niet als hogere lasten worden meegeteld.)

De verbetering van het begrotingssaldo dan? De VVD wilde het begrotingstekort in 2015 met 20 mld terugdringen, het CDA met 18 mld, de PVV met 16 mld. Waar komt kabinet-Rutte mee? 15 mld verbetering — dat is exclusief de maatregelen die Balkenende-IV in zijn laatste begroting nam. Dat is nog minder dan al het in het PVV-programma stond.

De verbetering van de houdbaarheid van de overheidsfinanciën dan? Het houdbaarheidstekort geeft aan met hoeveel structureel bezuinigd moet worden of de lasten verzwaard om de overheidsvoorzieningen tot in lengte van jaren te blijven betalen zonder belastingverhogingen. Het CPB becijferde een bedrag van 29 mld om houdbare overheidsfinanciën te bereiken. De VVD wilde maar liefst 39 mld houdbaarheidswinst realiseren. Het CDA 34 mld en de PVV 17 mld. Waar komt Rutte mee? 20 mld. Tsja…  wederom de helft van het VVD programma.

De kracht van de Nederlandse economie wordt er ook niet veel groter van. De structurele groei van de werkgelegenheid is een goede indicator met hoeveel de nationale koek blijvend toeneemt als gevolg van het gevoerde beleid. De volgende grafiek spreekt dan ook boekdelen:

De structurele werkgelegenheid neemt met een schamele 1 procent toe. Daar waar de verkiezingsprogramma’s van VVD en CDA nog 6 en 4 procent beloofden. De PVV trekt met een SP-achtige score ook hier weer aan het langste eind.

Het is economisch bezien dus drie keer niks, ondanks alle getetter over het ‘saneren’ van de overheidsbegroting. Regering Rutte verzuimt het om structurele hervormingen door te voeren. De komende 4 jaar krijgen we een herhaling van de stilstand van Balkenende-IV. Weer zien we allemaal negatieve compromissen op alle belangrijke dossiers: sociale zekerheid, woningmarkt, sociale zekerheid, gezondheidszorg en pensioenen. Daardoor verbetert de kracht van de economie nauwelijks en worden nog steeds ongedekte rekeningen naar de toekomst doorgeschoven.

Het is eigenlijk verbijsterend dat VVD en CDA liever met de PVV in zee gaan dan met welke andere partij dan ook. Iedere andere coalitie had een betere economische score kunnen boeken. Ik kan hieruit maar een conclusie trekken: Rutte en Verhagen zijn met huid en haar opgegeten door Wilders.

Advertenties

Written by basjacobs

5 oktober 2010 bij 23:56

Geplaatst in Uncategorized

14 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Heldere analyse… tja… macht [of het uitzicht daarop] corrumpeert hè! Een andere verklaring kan ik niet bedenken…

  Leonie

  6 oktober 2010 at 07:08

 2. ik moet denken aan kees de jager die op het congres van het cda de leden voorhoudt dat men op financieel gebied nog beter uit is met het regeeraccoord dan met het cda-programma; alsof zijn politieke partij een winkel is waar van alles in de aanbieding is en die op zijn tijd ook uitverkoop houdt in plaats van een plaats waar men ideeën uitwisselt en over de toekomst nadenkt. over dat laatste geen woord.

  rein swart

  6 oktober 2010 at 07:08

 3. Goed verhaal, maar er is ook een andere conclusie mogelijk. In verkiezingsprogramma’s worden zaken beloofd die nooit waar te maken zijn. Regeringsprogramma’s zijn in ieder geval eerlijker.

  André Heijstek

  6 oktober 2010 at 07:17

  • Er staan heel veel bezuinigingen in het regeerprogramma die nooit van zijn leven verwezenlijkt gaan worden. 6 mld. op de publieke sector bv gaat echt niet gebeuren, 2 mld. op de afdracht aan de Europese Unie ook niet. Het verkiezingsprogramma is eerlijker.

   Jurr

   8 oktober 2010 at 11:23

 4. Indrukwekkende analyse geeft een goed beeld wat eigenlijk kiezersbedrog genoemd kan worden , jammer dat je niet de belangrijkste andere programma’s er naast heb gezet, is de uitkomst rutte 1 een meer links verkiezings program?

  bart

  6 oktober 2010 at 11:10

 5. […] onderbouwt zijn stelling met een aantal opmerkelijke grafieken van doorrekeningen door het CPB van de […]

 6. […] VVD en CDA met huid en haar opgegeten door PVV Vandaag hebben CDA’ers Koppejan en Ferrier de weg geplaveid voor regering Rutte. Het gaat er dus toch van komen. […] […]

 7. Ach, er wordt bezuinigd en links is niet aan de macht.
  Mij hoor je niet klagen.

  Het gelul dat de kiezer bedrogen wordt, wordt eentonig en blijft getuigen van weinig verstand. Er moet onderhandeld worden voor welke kabinet dan ook (links, rechts en/of midden). Tenzij een partij er in slaagt 75 zetels of meer te halen, blijft de kiezer ‘bedrogen’ worden.

  Aangezien Cohen vanaf moment 1 gezegd heeft niet met het CDA of PVV te willen regeren, vindt ik dit kabinet verweg het meest recht doen aan de uitslag.

  Hoe denk je dat het eruit gezien met linkse partijen?

  F.J. Hendriks

  7 oktober 2010 at 10:27

  • Met Paars+ lag er al een bezuinigingsprogramma voor 14 mld. En Cohen heeft alleen gezegd dat hij liever geen middenkabinet zag, niet dat hij het CDA uitsloot. Aangezien het probleem bij Paars + was dat Rutte absoluut 16 mld. wou besparen en de PvdA niet verder wou dan 14 mld., geeft deze uitkomst alvast goed weer dat het Rutte niet om inhoudelijke standpunten ging, hij wou gewoon niet met de PvdA samen. Vind het daarom ook vreemd dat hij van Rechts de zwarte piet krijgt.

   Jurr

   8 oktober 2010 at 11:28

 8. Mooie korte samenvatting van de gevolgen van Rutte1 *(.
  Soms zeggen een paar grafieken meer dan 1000 woorden.

  Kan iemand me ondertussen uitleggen wat Rutte bedoelde met die opmerking dat ‘rechts’ erg blij zou zijn met deze regering? Van hun doelstellingen blijft met deze cijfers niet veel over…

  vosje62

  7 oktober 2010 at 12:39

 9. […] Wat bedoelde Rutte nou eigenlijk met die opmerking dat ‘rechts Nederland’ zo blij zou zijn met zijn kabinet? In de cijfers zie ik niets terug waar ‘rechts Nederland’ blij van kan worden. Vandaag hebben CDA'ers Koppejan en Ferrier de weg geplaveid voor regering Rutte. Het gaat er dus toch van komen. Voor de gein heb ik een paar plaatjes gemaakt waaruit blijkt hoezeer de VVD en het CDA zich hebben uitgeleverd aan de PVV. De cijfers komen uit de doorrekeningen van het CPB van de verkiezingsprogramma's en het regeerakkoord. Kijk en huiver: In deze grafiek staan de bezuinigingen, de belastingverzwaringen, de verbetering in het begroti … Read More […]

 10. Erg interessant dit. Zou het niet structureel zijn dat afzonderlijke programma’s economisch gezien gunstiger zijn dan een coalitieakkoord? Maw zouden deze charts ook niet van toepassing zijn op het de situatie in 2007?

  Richard

  9 oktober 2010 at 20:19

 11. […] De afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van verharding in de politiek. Ministers waren knettergek, links had een kerk waar het huilie huilie deed, rechts deed de treinen naar Duitsland rijden, links had hobbies, rechts had hobbies en andersdenkenden, zowel extern als intern, werden genadeloos kaltgestellt. Retoriek die heeft geleid tot een kabinet die valt of staat bij de grillen van een politicus die beledigen en kwetsen tot zijn handelsmerk heeft verheven. Een kabinet ‘waar rechts Nederland zijn vinger bij af moet likken’, en waar links Nederland de schuilkelders voor moest opzoeken. De schouders zouden eronder gaan en er zou orde op zaken worden gesteld. Maar dat valt vies tegen. Hoe stoer de taal in de campagne soms was, van de plannen van CDA en VVD komt weinig terecht. […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: