Politieke Economie – Bas Jacobs

Breekpunt hypotheekrente: CDA buiten spel en einde loopbaan Balkenende?

leave a comment »

Het CDA bewijst na het eerste grote lijsttrekkersdebat Nederland, maar vooral zichzelf de slechtst denkbare dienst. Demissionair minister president Balkenende kondigde aan dat de hypotheekrenteaftrek van het CDA niet mag worden getornd en dat dit een breekpunt is bij de regeringsformatie. Gelukkig was Rutte zo wijs om zijn mond te houden toen Balkenende hem vroeg of de hypotheekrenteaftrek ook een breekpunt is voor de VVD.

Hiermee plaatst het CDA een bom onder hervormingen van de woningmarkt. Denkt het CDA nu echt dat andere partijen nu wel de huurmarkt willen hervormen? Met de CDA in de regering is het sluiten van een zinnig compromis op het woningmarktdossier de facto onmogelijk geworden.

Nederland moet de problemen van de crisis te boven komen en de overheidsfinanciën in het gareel krijgen. Hervormingen van de woningmarkt zijn urgent, al decennialang. Het CDA meent altijd prat te gaan op het nemen van verantwoordelijkheid voor het besturen van het land. Alleen nu even niet.

Het is een loosing strategy. Het CDA kan met dit breekpunt alleen nog maar een rechtse coalitie met de VVD vormen, aangevuld met of met gedoogsteun van de PVV. D66 zal niet nog een keer het hoofd in de strop van zo’n coalitie steken. Het CDA moet wel heel wanhopig zijn dat het een linkse coalitie uitsluit om zo de leegloop van kiezers naar de VVD te stuiten.

Bij deze zelfdestructieve campagnestrategie moet ik denken aan de campagne van 2006 waarin de PvdA de retoriek van de SP ging imiteren toen ze geen verhaal meer had. Het CDA hoopt blijkbaar mee te liften op het succes van de VVD door een soort VVD-light te zijn. Alsof de kiezers daarin zullen trappen.

Balkenende heeft misschien de ‘grote truc’ uit 2006 willen herhalen. In het radio-1 debat verweet hij toen Wouter Bos te liegen en draaien. De verkiezingen kantelden toen in het voordeel van het CDA. 

Alleen heeft Balkenende nu – inderdaad in ‘misplaatste stoerheid’ (Rutte) – zichzelf met het breekpunt over de hypotheekrente buiten spel gezet. Deze politiek-tactische blunder kan wel eens het einde inluiden van de politieke loopbaan van Balkenende.

Written by basjacobs

22 mei 2010 bij 12:14

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: