Politieke Economie – Bas Jacobs

Studiegroep Begrotingsruimte over pensioen- en hypotheekrenteaftrek

leave a comment »

 De Studiegroep Begrotingsruimte morrelt heel voorzichtig aan de fiscale subsidies op het eigen huis. Zij bepleit ‘het beperken van de groei van belastinguitgaven. Belastinguitgaven zijn per definitie grondslaguithollers.’ (p.66)

Even later: ‘De Studiegroep adviseert om, in elk geval voor de eigen woning- en pensioenaftrek, ook de ontwikkeling ten opzichte van de aan het begin van de kabinetsperiode verwachte belastingderving te monitoren in de Miljoenennota en daar tevens bij substantiële opwaartse afwijkingen maatregelen te bezien, waarbij deze maatregelen geen aanleiding geven tot compenserende lastenverlichting.’ (p.68, mijn cursivering)

De grafiekjes zijn illustratief voor hoeveel miljarden te halen zijn bij de beperkingen van de fiscale subsidies op het eigen huis en pensioen. Zouden we alle subsidies op het eigen huis neutraliseren door het eigen huis naar box-3 van de belastingen over te brengen en de overdrachtsbelasting af te schaffen, de AOW-premies volledig fiscaliseren en pensioenfondsen ook vermogensrendementsheffing in box-3 laten betalen, dan levert dat zo’n 30 mrd structureel op. Geen klein bier dus.

Bron: Studiegroep Begrotingsruimte (p.68)
Advertenties

Written by basjacobs

4 april 2010 bij 11:03

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: