Politieke Economie – Bas Jacobs

Groenlinks en houdbaarheid

with 5 comments

Groenlinks presenteerde gister het verkiezingsprogramma. Je kunt van mening verschillen over de inhoud. Maar ze zeggen zich te committeren aan het volledig wegwerken van het houdbaarheidstekort van 29 mrd in de volgende regeringsperiode:

“GroenLinks kiest voor een mix van maatregelen, waardoor 9 miljard netto wordt bezuinigd en per saldo 3 miljard aan hogere lasten wordt gerealiseerd…. GroenLinks wil in de komende kabinetsperiode maatregelen treffen om het resterende houdbaarheidstekort geheel op te lossen.”

Mijn sigarendoos vertelt me dat hun programma inderdaad een heel eind zal komen om de resterende miljarden binnen te halen. Natuurlijk kunnen er nog allerlei adders onder het gras zitten. De vraag is hoe lang de overgangstermijnen zullen zijn in de Groenlinks plannen. Ik kan bijvoorbeeld ook nog niet overzien wat Groenlinks precies met de zorgkosten doet. We zullen het pas precies weten als het CPB met de doorrekening komt.

Maar Groenlinks verdient een pluim. Zij stellen een voorbeeld voor alle andere politieke partijen. Groenlinks is de eerste politieke partij ooit die zegt binnen één regeringsperiode het hele houdbaarheidsprobleem bij de overheidsfinanciën op te lossen. Groenlinks is niet te bang om de kiezers pijnlijke keuzes voor te leggen. Dat getuigt van politieke moed en leiderschap.

Wordt vervolgd ….

Advertenties

Written by basjacobs

24 maart 2010 bij 01:32

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. “Groenlinks is niet te bang om de kiezers pijnlijke keuzes voor te leggen. Dat getuigt van politieke moed en leiderschap.”

  Helemaal correct.. Want wie wil er nou politici die voor de verkiezingen met iedereen mee praten, en achteraf de burger weer naaien terwijl ze toekijken. Liever duidelijkheid!

  Blog Boy

  25 maart 2010 at 10:38

 2. Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by RogierHageman: @FemkeHalsema blog Bas Jacobs over Groen Links: http://tinyurl.com/yd8r2kk

  uberVU - social comments

  25 maart 2010 at 10:49

 3. Groene partijen zijn duidelijk de enigen die nog verder durven kijken dan de volgende stembusslag. Jammer dat die boodschap in Vlaanderen veel moeilijker doordringt.

  acwvisie

  25 maart 2010 at 16:40

 4. en wat doen ze met hun eigen aanhang(b.v. studenten)
  mogen zij weer buiten schot blijven omdat ze het toch al zo moeilijk hebben??

  sjaen

  25 maart 2010 at 18:08

 5. Groen links schreewt hard, maar presteert niet of ondermaats. Ik geloof absolut niet in het fieit dat hun partij-ideologie wel effe de het GEHELE houdbaarheidstekort (lees 29 miljard tekort en waar komt dat tekort vandaan, wie is daar debet aan ?) binnen4 jaar gaat oplossen, dat is een farce en hiermee probeert ze als partij enkel stemmende leden naar zich toe te halen voor de komende verkiezingen in juni 2010. Dat ze courage vertoont door zaken duidelijk aan het daglicht te stellen is prima, doch dit moet wel geloofwaardig blijven hoor. Deze duidelijkheid moet haalbaar zijn m.a.w. waar en bij wie gaan ze die eerste 9 miljard dan bezuinigen en waar gaan ze het resterende bedrag op termijn dan vandaan halen als ze dat niet nu al kenbaar willen maken. Dit gaan ze pas gaan doen NADAT ze al gekozen zijn in juni van 2010. Slim deze tactiek, maar niet voor mij want ik wil in alle volledigheid op voorhand zien waar die 29 miljard bezuinigt worden en ten laste van wie. 1 en 1 is 2, dus weer bij het gewone volk. Dag groen links mijn stem is niet voor jouw onduidelijke ideologie. Praten achteraf over het bezuinigingsvervolg (bijvoorbeeld de eigen bijdrage zorgksoten is 900 euro en daat staat niemand op te wachten) is voor mij te laat. Als burger van Nld geloof ik niet snel meer de politieke praatjesmakerij met onduidelijkheden die je altijd achteraf krijgt gepresenteerd, overtuig me vooraf en wie weet …

  Roland Brils

  11 april 2010 at 22:58


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: