Politieke Economie – Bas Jacobs

Waarom deze blog?

with 3 comments

Op deze weblog zal ik tot aan 9 juni 2010 commentaar geven op de verkiezingen. Ik schrijf voor iedereen die zich interesseert in (politieke) economie.

Nederland staat voor een historische opgave om de overheidsfinanciën te saneren. Het CPB presenteerde deze week cijfers waaruit bleek dat 29 mrd aan bezuinigingen of lastenverzwaringen nodig zijn om de overheidsfinanciën in het gareel te krijgen. Dit is het equivalent van meer dan zeven AOW-maatregelen. Daar zijn we nog wel een tijdje zoet mee. Ik vind dat politieke partijen transparant en open moeten zijn naar kiezers over wat zij willen.

Het zou mij niets verbazen als zij na de verkiezingen kiezers zullen overvallen met harde maatregelen die niet aan de orde zijn geweest bij de verkiezingen. Denk aan de verhoging van de AOW-leeftijd bij Balkenende-IV (die nu weer op de tocht staat).

Partijcongressen kunnen zich voor de verkiezingen niet uitspreken over de CPB-doorrekeningen van partijprogramma’s. Daarom dreigen politieke partijen verstoppertje te spelen met kiezers, of erger, zich schuldig te maken aan volksverlakkerij. Dat hebben we eerder gezien. In 2006 moffelde het CDA ingrepen in het ontslagrecht weg in de CPB-doorrekeningen zonder daarover met een woord te reppen in het verkiezingsprogramma. Het CDA verweet Wouter Bos vervolgens te liegen en te draaien…

Ook zitten politieke partijen in een catch-22. Vrijwel geen partij durft grote maatregelen aan te kondigen als een ander dat ook niet doet uit angst voor de toorn van de kiezer. Dus verbergt iedereen zich achter economische smoesjes om het nu maar wat rustiger aan te doen.

Wouter Bos schreef bijvoorbeeld op zijn weblog dat 29 mrd bezuinigen tot aan 2015 economisch niet verstandig is. Inderdaad, dat is niet economisch verstandig. Maar de teugels kunnen alleen worden gevierd als partijen zich langdurig binden aan harde maatregelen. Zonder dat politieke commitment aan impopulaire maatregelen, is minder bezuinigen ongeloofwaardig en lijkt teveel op potverteren.

Jan-Kees de Jager, de Minister van Financiën, zei gisteren dat ingrepen in de hypotheekrenteaftrek nu onverstandig zijn. Inderdaad, zijn economische redenering klopt dat meer onrust op de woningmarkt niet bevorderlijk is voor economisch herstel. Maar ieder serieus debat over de hypotheekrenteaftrek gaat over de lange termijn waarin overgangstermijnen van soms tientallen jaren worden gebruikt. De Jager ondermijnt met zijn opmerkingen het maatschappelijke debat over de fiscale behandeling van het eigen huis – een van de economisch meest bizarre subsidies die in Nederland bestaat.

Zo kan iedere politicus smoesjes – verpakt als economisch zinnige argumenten – verzinnen om voorlopig maar even niets te doen. En dat is precies wat Nederland nu niet nodig heeft.

Ik zal de economische plannen van politieke partijen en politici becommentariëren. Ik probeer ook journalisten die economische fouten maken te corrigeren. En ik zal een archief aanleggen met verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek en beleidsanalyses die van belang zijn om de plannen van politieke partijen te beoordelen. Ik hoop dat deze blog helpt om het politiek-economische debat tijdens de verkiezingen naar een hoger niveau te tillen.

Bas Jacobs

Written by basjacobs

20 maart 2010 bij 16:26

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Leuk Bas, heel goed! en ik stuur je door naar anderen. ga je de andere partijen ook zo scherp de maat nemen? grlinks bezuinigt natuurlijk wel eventjes een kabinetsperiode de economie kapot, maar daar komen we na 2015 wel weer overheen! gr roel

  Roel Janssen

  25 maart 2010 at 13:08

 2. Goed stuk Bas,

  Jurriaan Eelman

  25 maart 2010 at 17:55

 3. Geachte Bas,

  Een goed initiatief, dat wij zeker met belangstelling zullen volgen. De kernvraag blijft natuurlijk: hoe kunnen we de partijpolitieke zelfmoord voorkomen, die een eerlijke partij onvermiijdelijk treft in het democratisch proces? De Publieke Zaak zoekt de weg naar het begin van een oplossing in een gewijzigde aanpak van de kabinetsformatie – zie een “mensen”kabinet op http://www.publiekezaak.nl -, maar elke additionele suggestie voor een vernieuwende aanpak met impact wordt zeer gewaardeerd. Zie daartoe ook http://www.de nationaledialoog.nl

  Met respect,

  Mickey Huibregtsen

  Mickey Huibregtsen

  9 april 2010 at 15:14


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: